Dostupni linkovi

Mektić: Dva militanta IDIL-a se uskoro vraćaju u BiH


Dragan Mektić
Dragan Mektić

Dva militanta iz Bosne i Hercegovine, koji su već više od godinu dana u zatvoru Malikija na sjeveru Sirije, u blizini grada Kamišli, uskoro se vraćaju u BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Najvjerovatnije je riječ o Ibri Ćufuroviću (1995) iz Velike Kladuše, koji je u Siriju otišao krajem 2013. godine i za kojim je raspisana INTERPOL-ova potjernica i Arminu Čurtu (1997) iz Sarajeva.

„Za ovu dvojicu bh. državljana obavljene su sve provjere i utvrđeno je da su oni zaista bh. državljani i da je za njima izdata međunarodna potjernica. Mi njih moramo prihvatiti i vratiti u BiH, gdje će se dalje postupati s njima“, kazao je Mektić.

Na pitanje da li će s dvojicom bh. državljana, koji su traženi zbog priključivanja stranoj terorističkoj organizaciji, u BiH biti vraćene i bh. državljanke koje su s djecom u kampu Roj u istom mjestu, ministar Mektić je kazao kako nema te informacije te da za njih nisu izvršene sve provjere, odnosno nije utvrđeno da li su djeca bh. državljani.

Osim Ćufurović, koji je u Siriju otišao iz kuće Bilala Bosnića koji je na Sudu BiH osuđen na sedam godina zbog vrbovanja i poticanja na terorizam, i Čurta, u posljednjih nekoliko dana dok traju akcije oslobađanja i posljednjih dijelova pod kontrolom tzv. Islamske države na istoku Sirije, uhapšeni su i drugi bh. državljani koji su smješteni u zatvore. Slično je i sa ženama i djecom.

Vijeće ministara BiH prošle godine najavilo je formiranje Koordinacionog tijela koje će biti zaduženo za povratak bh. državljana iz Sirije i konačna potvrda o osnivanju ovog tijela očekuje se narednih dana, potvrđeno je za RSE iz Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjećamo, početkom februara State Department pozvao je zemlje širom svijeta da preuzmu svoje državljane - strane borce, ali i žene i djecu, koji su u zatvorima u dijelu Sirije koji kontroliraju kurdske snage.

Odlasci na strana ratišta su od 2014. godine, prema Krivičnom zakonu BiH krivična djela povezana s terorizmom. Prema podacima Tužilaštva BiH, u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama vezanim za odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka dosad nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, a ukupno je procesuirano 46 osoba (podaci iz Ministarstva pravde BiH, 2017. godina). INTERPOL je raspisao čak 90 potjernica za građanima BiH u vezi s učešćem na ratištima u Siriji i Iraku.

U Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišlo je oko 180 muškarca iz Bosne i Hercegovine i više od 60 žena, s oko 60 djece. Prema studiji Regionalnog vijeća za saradnju, poginulo je oko 60 muškaraca, a u BiH se vratilo oko 50.

Militantima IDIL-a u Siriji i Iraku pridružilo se više od 40.000 stranih boraca iz čak 110 zemalja svijeta.

Roditelji bosanskog militanta sa sirijskog ratišta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG