Dostupni linkovi

Memorandum za kupovinu mostarskog Aluminija sa Kinezima


Sa sjednice Vlade FBiH
Sa sjednice Vlade FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je informaciju o Memorandumu za kupovinu Aluminija d.d. Mostar od strane M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal lndustry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd.

Premijer Federacije BiH ovlašten je da odgovor s očitovanjem o Memorandumu, utvrđen na sjednici (7. novembar), uputi strani zainteresovanoj za kupovinu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Aluminiju je 10. jula ugašena električna energija, što za ovo preduzeće znači propast. Činom isključenja struje su prestali sa radom tehnološki izuzetno zahtjevni pogoni te fabrike, koji se inače gase dva mjeseca i to je proces koji košta oko 25 miliona eura, kako su ranije istakli iz Aluminija.

Taj nekadašnji gigant, koji je do 1992. godine zapošljavao oko 3.600 radnika, a u kojem je konačni kraj, nakon višegodišnje agonije, dočekalo oko 900 zaposlenih, nagomilao je dugovanja na oko 400 miliona konvertibilnih maraka (približno 200 miliona eura). Od te sume više od polovine otpada na dug za glavnu Aluminijevu sirovinu – električnu energiju.

Vlada Federacije BiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari takođe imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto.

Radnici mostarskog Aluminija od 3. septembra su počeli dobivati otkaze koje je dosad dobilo njih 70-ak, a koje će na kraju dobiti oko 500 zaposlenika tog nekada najvećeg izvoznika iz BiH, potvrdio je ranije agenciji Fena predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić, napomenuvši kako s otkazima kreće i isplata otpremnina koje će u prosjeku iznositi oko 8.500 maraka.

XS
SM
MD
LG