Dostupni linkovi

Kina uvodi policijski sat za igranje online igara


Igranje videoigrice, ilustrativna fotografija

Kineske vlasti uvode uvodi policijski sat za igranje online igara u pokušaju da smanje zavisnost mlađe populacije od videozabave.

Kineska administracija za štampane medije i publikacije objavila je šest novih smjernica, koje naziva "obavještenje o sprečavanju maloljetničke zavisnosti od online igara".

Nova pravila zahtijevaju od Kineza a da se registruju u online bazu kineskih igrača, koristeći svoja prava imena uz faksimil lične karte.

Ubuduće, mlađi od 18 godina neće smjeti da igraju videoigrice između 10 naveče i 8.00, a dnevno će smjeti da se bave videoigricama samo 90 minuta.

Policijski sat će biti blaži za praznike i vikende, kada će mlađi kineski igrači smjeti da igrati do 180 minuta.

Uz policijski sat, uvodi se i maksimalni iznos koji djeca do 16 godina mogu potrošiti na online igre.

Mališani će smjeti da potroše 200 juana, što je oko 30 dolara, a djeca između 16 i 18 godina ćmoći će da potrošiti dvostruko - 400 juana.

Industrija online igara u velikoj je ekspanziji u Kini zadnjih nekoliko godina, pa su vlasti bile primorane da uvedu mjere kako bi suzbile zavisnost od videoigrica.

Problemi koje takva zavisnost može izazvati su psihički i mentalni, a mogu da utiču i na odrastanje maloljetnika, objašnjava kineska administracija.

Prema istraživanju marketinške kompanije Newzoo, Kina je drugo najveće tržište za "online" videoigre na svijetu, iza SAD, ali se očekuje da ga nadmaši već u 2020. godini.

U 2018. godini jedan Kinez je nakon 20-satnog igranja videoigre ostao paralizovan.

Dvadesetšestogodišnji muškarac iz sjeverne Kine je 2007. pronađen mrtav nakon što je sedam dana bez prekida igrao videoigre, dok je tridesetdvogodišnji Tajvanac 2015. nađen mrtav poslije trodnevne videoigre bez prestanka, navode agencije.

Bh. baština u video igrici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00
Slikar u eri kompjutera
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
Svijet videoigrica
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00

XS
SM
MD
LG