Dostupni linkovi

Sud odbacio dio optužbi protiv Lafargea za 'saučesništvo u zločinima'


Lafarge, Pariz
Lafarge, Pariz

Apelacioni sud u Parizu odbacio je optužbe za "saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti" iznesene protiv francuske kompanije Lafarge (Lafarž), ali ističe da se nastavlja proces pokrenut zbog ugovora u Siriji.

Apelacioni sud podržao je ostale optužbe protiv Lafargea poput finansiranja terorističke organizacije, kršenja embarga i ugrožavanje drugih.

Osam zvaničnika Lafargea suočava se sa optužbama zbog njihove navodne uloge u procesu.

Poslovni aranžmani odnose se na cementaru u Siriji, koja se nalazi oko 150 kilometara sjeveroistočno od Alepa, a Lafarge ju je kupio 2007. godine.

Francuski list Le Monde pisao je da je cementara počela da radi 2011. godine uprkos rastućoj nestabilnosti u regionu zbog građanskog rata.

"Islamska država" je tokom 2013. godine počela da preuzima kontrolu nad gradovima i putevima oko fabrike.

Le Monde tvrdi da je imao uvid u pisma rukovodilaca Lafargea u Siriji o aranžmanima kompanije sa militantnom grupom o nastavku proizvodnje do 19. septembra 2014. godine.

Tog dana su islamisti preuzeli kontrolu nad ovom oblasti i sve aktivnosti u fabrici su obustavljene.

Kompanija je tražila za radnike garanciju pristupa fabrici i poslala izvjesnog Ahmada Jaloudija (Džaludi) da nabavi dozvolu "Islamske države" kako bi se obezbijedio prolaz radnika kroz kontrolne punktove.

Prema navodima Le Mondea, iz mejl prepiske je moguće zaključiti da je uprava kompanije Lafarge u Parizu bila upoznata o tom dogovoru.

XS
SM
MD
LG