Dostupni linkovi

Pretres prostorija Lafarža u Francuskoj i Belgiji


Ilustrativna fotografija

Policije Francuske i Belgije pretresle su danas prostorije francusko-švajcarskog proizvođača cementa Lafarža (Lafarge) u Parizu i Briselu zbog sumnji da je ta kompanija indirektno finansirala militantne grupe u Siriji, uključujući i militantnu organizaciju takozvana "Islamska država" (Islamska država Iraka i Levnta - IDIL), saznaje se od izvora bliskog tom predmetu.

Belgijsko savezno tužilaštvo saopštilo je danas da je istražni sudija specijalizovan za terorizam jutros sa sudskom policijom sproveo pretres u filijali Lafarža u Briselu, istovremeno sa pretresom sedišta kompanije u Francuskoj, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Tužilaštvo nije navelo ime grupe Lafarž, već je pomenulo zajednički francusko-belgijski istražni tim, formiran kako bi se istražile sumnje o finansiranju terorističke grupe od strane francuske multinacionalne kompanije.

Kompanija Lafarž potvrdila je da je izvršen pretres njenog sedišta u Parizu.

"Francuski istražitelji upravo pretresaju naše prostorije", rekla je portparolka Lafarža za Frans pres, potvrđujući informaciju radija Frans Enter (France Inter). Ona nije mogla da da dodatne informacije.

Istraga koju od juna vodi troje sudija pokušava da utvrdi da li je Lafarž posredno plaćao određene grupe, posebno "Islamsku državu" kako bi njegova cementara u Džalabiji na severu Sirije mogla da nastavi da radi 2013. i 2014. uprkos sukobu u toj zemlji.

Istražitelji takođe pokušavaju da utvrde da li su zvaničnici grupe u Francuskoj bili upoznati sa tom praksom i sa opasnošću u koju su mogli da dovedu sirijske zaposlene na licu mesta.

Skandal je otkriven u junu 2016. godine istragom lista Mond (Le Monde) koji je otkrio "problematične aranžmane" između Lafarž Cementa u Siriji (LCS), sirijskog ogranka te grupe, i militantne organizacije "Islamska država" dok je ta militantna grupa zauzimala teritorije u regionu.

Dva meseca kasnije ministarstvo ekonomije je uložilo žalbu čime je parisko tužilaštvo pokrenulo preliminarnu istragu.

Sirijski ogranak kompanije je u martu priznao da je tokom 2013. i 2014. plaćao naoružanim grupama u Siriji kako bi obezbedio bezbedan prolaz za zaposlene i dostavu materijala fabrici. Lafaržova sirijska fabrika prestala je sa radom u septembru 2014.

Lafarž se 2015. spojio sa švajcarskom kompanijom Holcim stvorivši tako najvećeg proizvođača cementa na svetu Lafarž-Holcim.

XS
SM
MD
LG