Dostupni linkovi

Ljajić: Kinesko tržište važno za Srbiju, poboljšati kvalitet i plasman


Zastava Srbije i Kine

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić istakao je da je kinesko tržište višestruko važno za Srbiju, ali da je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova, pre svega, obezbediti kvalitet, konkurentnost i kontinuiran plasman robe na tržište Kine.

"Srbija je značajno povećala robnu razmenu sa Kinom, u odnosu na prošlu godinu, pa je ona sada dvostruko veća - u devet meseci ove godine plasirana je roba u vrednosti od 214 miliona dolara, dok je cele prošle godine prodala robu za 92 miliona dolara", kazao je Ljajić tokom posete nacionalnom štandu Srbije na Drugom kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju, koji je posetila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ljajić je dodao da ukoliko se taj trend nastavi, izvoz u Kinu će se prvi put približiti cifri između 250 miliona i 300 miliona dolara.

"Zato su ovi sajmovi važni. Ovo je prilika da približimo naše proizvode velikom, ali zahtevnom kineskom tržištu", rekao je on.

Ljajić je dodao da učešće na sličnim sajmovima približava Srbiju korak više ostvarenju cilja - konstantnom povećanju robne razmene i smanjenju trgovinskog deficita, jer Srbija mnogo više uvozi iz Kine nego što u nju izvozi.

Od Konfučijeve postojbine do Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Ljajić je naglasio da Srbija ima kvalitetne proizvode koje može da ponudi kineskom tržištu.

Prema njegovim rečima, zbog osnovnog problema, kontinuiteta u isporukama robe, potrebno je da se obezbede velike količine, i zato se mora ići na specifične vrste kvalitetnih proizvoda, koji nemaju konkurenciju na globalnom tržištu ili je ta konkurencija manja.

"Ovde smo videli neke od tih proizvoda koji imaju prilike da se prodaju na ovom tržištu i siguran sam da ćemo iz godine u godinu povećavati i asortiman robe koje prodajemo, ali i njihovu količinu, pa i kontinuitet", rekao je Ljajić.

O štrajku u kineskom 'Gorenju'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

Naveo je i da Srbija mora da bude prepoznatljiva po nekom proizvodu.

Kao primer, naveo je proizvode od tartufa, koji, kako kaže, verovatno nemaju "prođu" u Srbiji, ali domaća lokalna kompanija koja se time bavi postaje i regionalni brend.

"Moramo konačno da budemo prepoznatljivi po nekom od proizvoda. Česi su vodilu kampanju i postali su poznati po pivu koje ovde izvoze, Italijani po vinu. Ovde je veliki broj naših vinarija i možda je to velika šansa, jer je u poslednjih godinu dana izvoz vina postigao veće cifre nego ranije", dodao je on.

Koliko bi mesa Srbija realno mogla da proda Kinezima?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Ljajić je naveo i da Srbija u Kinu izvozi bukovo drvo, koji je drugi izvozni proizvod, ali da bi bili profitabilnije da izvozimo gotov proizvod u odnosu na sirovinu.

"Zato moramo da se koncentrišemo na nekoliko proizvoda i da rebrendiramo proizvode koje izvozimo, da konačno budemo prepoznatljivi po nekom od njih, koji će onda otvoriti vrata i za sve druge robe", objasnio je Ljajić, dodavši da su procene da će oko pola miliona kupaca iz svih delova sveta posetiti ovaj sajam, što predstavlja veliku šansu za srpske privrednike.

Koga i zašto snimaju Huawei kamere u Beogradu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

On je istakao i da broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju raste i da je za devet meseci ove godine premašio 110.000.

"Ukoliko se ovaj trend nastavi, imaćemo više od 140.000 kineskih turista u Srbiji", kazao je Ljajić i podsetio da je 2016. godine u Srbiji je bilo svega 18.000 kineskih turista.

On je ocenio da će, sudeći prema ovim trendovima, Srbija zabeležiti više od 300.000 noćenja kineskih turista.

"To su podaci koji ohrabruju i pokazuju da kampanja koju smo vodili na kineskom tržištu daje rezultate, ali i pokazuje da ima prostora da se broj kineskih turista u narednim godinama poveća", rekao je Ljajić.

Zajedničke patrole srpskih i kineskih policajaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Naglasio je i da 140 miliona ljudi iz Кine putuje širom sveta i da tokom putovanja potroše 277 milijardi dolara, po čemu su pretekli i američke turiste.

"Ovo je tržište koje je posebno za male, turističke zemlje, sve interesantnije i ako nastavimo sa kampanjom, a potpisali smo i ugovor sa turističkom platformom 'Alibabe' o promociji, uz promociju na društvenim mrežama u Кini, možemo da približimo Srbiju kao turističku destinaciju kineskim turistima", naveo je Ljajić.

Sve veći izazovi 'kineskog zmaja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

XS
SM
MD
LG