Dostupni linkovi

Dačić: U Srbiju dolazi predstavnik SAD zadužen za sankcije Rusiji


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će u Beograd doći direktor u Stejt departmentu SAD zadužen za primenu sankcija Rusiji i za države koje krše te sankcije.

Taj zvaničnik, Tomas Zarzecki, "imaće razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i ministarstvima odbrane i finansija. Želi da se upozna sa situacijom", izjavio je Dačić za dnevni list "Politiku".

Dačić je rekao da Srbija nije prekršila sankcije koje su SAD uvele na kupovinu oružja iz Rusije, te da nema razloga za uvođenje sankcija.

Podsetimo, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je pre nekoliko dana zabrinutost SAD zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji.

"Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija nabavi specifične ruske sisteme. To bi vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme", rekao je Palmer u intervjuu makedonskoj televiziji Alsat M.

Ruski raketni sistemi S-400 i Pancir učestvovali su srpsko-ruskoj vojnoj vežbi u Srbiji "Slavenski štit 2019", krajem oktobra.

XS
SM
MD
LG