Dostupni linkovi

Pendarovski: O proširenju na vanrednom sastanku Saveta za opšte poslove EU


Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Rimu da će na inicijativu Italije biti održan vanredni sastanak saveta ministara zemalja EU koji bi ponovo otvorio pitanje započinjanja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Italija je pokenula incijativu i ovih dana je prihvaćena. Biće održan vanredni samit Saveta za opšte poslove EU, koji priprema glavni samit šefova država i vlada u Briselu, na kojem će se razgovarati samo o jednom pitanju - integraciji i počinjaju pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije sa EU", rekao je Pendarovski u video izjavi nakon sastanka sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom.

Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije koji je u zvaničnoj poseti Rimu, Pendarovski se na tom sastanku zahvalio Italiji na stalnoj podršci te zemlje strateškim ciljevima Severne Makedonije, članstvu u EU i NATO, prenosi Beta. On je dodao da je integrisanje Severne Makedonije i zemalja Zapadnog Balkana u interesu regionalne bezbednosti i prosperiteta.

Severna Makedonija, kako je rekao Pendarovski, nema drugu alternativu osim integracije u EU i nisu prihvatljivi alternativni modeli za građenje odnosa zemalja Zapadnog Balkana sa Unijom, različiti od standarda koje su prošle sve zemlje članice EU kao kandidati.

XS
SM
MD
LG