Dostupni linkovi

Iran: Novo obogaćivanje uranijuma najavljeno u ponoć


Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom posjete nuklearnom pogonu
Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom posjete nuklearnom pogonu

Iran nastavlja sa radom na nuklearnom podzemnom pogonu Fordow, saopštila je državna televizija, što je potez za kojeg Francuska kaže da pokazuje po prvi put da Teheran izričito planira da napusti sporazum koji su 2015. godine postigli sa svjetskim silama o ograničavanju svojih nuklearnih mogućnosti.

Rusija je također izrazila zabrinutost zbog odluke Irana da krenu sa ubrizgavanjem uranijumskog plina u centrifuge u pogonu Fordow, čime će se samo udaljiti od obaveza propisanih sporazumom.

"Uz prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, Iran je započeo proces ubrizgavanja uranijumskog plina u centrifuge u Fordowu", saopćeno je na državnoj televiziji.

Behrouz Kamalvandi, glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju, u srijedu u izjavi za iransku državnu TV stanicu rekao je da će ubrizgavanje uranijuma krenuti u ponoć.

Kamalvandi kaže da će tamošnje centrifuge obogatiti uranijum do 4,5 posto.

Razvoj će označiti posljednji korak u udaljavanju Teherana od nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma prije godinu dana.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron koji se nalazi u posjeti Kini izjavio je da je ovaj potez "poguban" rekavši da pokazuje, po prvi put namjeru Irana da odustane od sporazuma.

Prema sporazumu iz 2015. godine koje su tada potpisale Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka plus Evropska unija i Iran, Iranu je bilo dopušteno da zadrži ograničene količine centrifuge prve generacije u dvije nuklearne elektrane. Uspješan razvoj naprednijih centrifuga bi mu omogućio proizvodnju materijala za potencijalnu nuklearnu bombu nekoliko puta brže.

Iranski zvaničnici rekli su da se ovi koraci mogu "obrnuti" ako evropske zemlje koje su također potpisale sporazum pronađu način kako dopustiti Iranu da prodaje svoju naftu na stranim tržištima i kompenziraju Teheran za američke sankcije koje je uvela Trumpova administracija.

Prema sporazumu iz 2015., Iran se složio da ne pokreće centrifuge u Fordow pogonu.

XS
SM
MD
LG