Dostupni linkovi

Istraga o opozivu: Sondlend promenio iskaz


Gordon Sondlend
Gordon Sondlend

Ambasador SAD u EU Gordon Sondlend, koji je svedočio iza zatvorenih vrata u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa, promenio je svoj iskaz.

Sondlendov advokat predao je odborima Predstavničkog doma novu izjavu u kojoj Sondlend priznaje da je znao da je isplata vojne pomoći Ukrajini uslovljena time da predsednik te zemlje Volodimir Zelenski javno kaže da je otvorio istragu o poslovanju sina Džozefa Bajdena, prenosi Glas Amerike.

Ovu promenu u odnosu na raniji iskaz, kada je tvrdio da vojna pomoć i istraga o Bajdenu nisu povezane, Sondlend je objasnio time da mu je pamćenje “osveženo” kada je čuo iskaze još dvoje svedoka u istrazi.

Demokrate u Predstavničkom domu objavile su transkript svedočenja Gordona Sondlenda, kao i bivšeg izaslanika za Ukrajinu Kurta Volkera, a ranije su objavljeni i iskazi savetnika državnog sekretara Majka Mekinlija i bivše ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je otvoreno govorila o tome da Trampov lični advokat Rudi Đulijani vodi politiku iz senke sa Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG