Dostupni linkovi

Konvencija UN o nasilju nad ženama otvorena u Sarajevu


Sa otvaranja Globalne konvencije u Sarajevu
Sa otvaranja Globalne konvencije u Sarajevu

Globalna konvencija partnera Fonda Ujedinjenih nacija za borbu protiv nasilja nad ženama otvorena je 4. novembra u Sarajevu, čime se obilježava početak globalne kampanje "16 dana aktivizma" protiv nasilja nad ženama, koja se održava širom svijeta.

Konferencija koja će trajati do 7. novembra nastoji mobilizirati javnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, a njen fokus je tema silovanja.

Konvenciji prisustvuje i generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka koja je ocijenila da je cilj konvencije između ostalog ohrabriti kako vlasti tako i organe civilnog društva da se bore protiv nasilja nad ženama koje je i u Bosni i Hercegovini jako prisutno.

„Kao zemlja članica koja je potpisala međunarodne konvencije, u BiH smo da ih ohrabrimo da ih i sprovedu i da ohrabrimo civilno društvo da radi s valstima kako bi zajedno omogućili ženama i djevojčicama da žive životom bez nasilja. Jedna od dvije žene u ovoj zemlji je iskusila nasilje u svom životu i jako je važno da se taj nivo nasilja smanji“, ocijenila je Mlambo-Ngcuka

Nijedna zemlja nije imuna, a rješenje treba tražiti u svim sektorima u društvu navela je rezitentna koordinatorica UN u BiH Sezin Sinanoglu, te kao primjer navela rad na posebnom programu koji je posvećen ovoj temi, a koji je dao dobre rezultate.

Ratni zločin - silovanje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

„Doveo je do multisektorskog pristupa, jer je shvaćeno da ovo pitanje zahtijeva ne samo pristup vlasti, zdravstvenih radnika, sigurnosti, već zajednički pristup svih ovih faktora. Kroz ovaj projekat provedena je i prva studija rasprostranjenosti nasilja što pruža čvrstu osnovu da se dalje govori o ovom problemu. I što je najvažnije, projekat je olakšao rad vlasti i organizacija civilnog društva“ istakla je Sinanoglu.

Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama okupila je više od 100 učesnika iz čitavog svijet. Fonda koji djeluje i u BiH u posljednje 22 godine podržao je rad 517 organizacija sa 149 miliona dolara u 139 zemlje i teritorije. Procjenjuje se da je samo tokom protekle godine svojim radom obuhvatio preko osam miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG