Dostupni linkovi

Rok za odluku o doktoratu Malog sa 4. produžen na 22. novembar


Siniđa Mali
Siniđa Mali

Rektorka Univerziteta u Beogradu (BU) Ivanka Popović saopštila je da zbog poštovanja procedure BU neće moći u najavljenom roku da sprovede dogovor postignut sa aktivistima Udruženja "Jedan od pet miliona" o spornom doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

Dogovorom kojim je prekinuta blokada Rektorata BU najavljeno je da će utvrđivanje autentičnosti doktorata Malog biti završeno do 4. novembra, ali ga nije moguće sprovesti zbog poštovanja roka od 15 dana za podnošenje žalbe na odluku Naučno-nastavnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) o javnoj osudi Malog zbog neakademskog ponašanja prilikom pisanja doktorata.

"Iz navedenih razloga neophodno je produžiti rok koji je dogovoren sa studentima do 22. novembra. Kako je došlo do previda u tumačenju propisa, onemogućeno je poštovanje dogovorenog roka. Upućujem izvinjenje studentima i javnosti za učinjeni previd", navodi se u pisanoj izjavi Popović.

Na konsultativnom sastanku Odbor za profesionalnu etiku danas bi trebalo da utvrdi činjenično stanje i dalje korake oko utvrđivanja eventualne akademske nečestitosti Siniše Malog tokom izrade doktorata.

"Izražavajući žaljenje što je došlo do produženja roka, u duhu konstruktivne saradnje koja postoji sa studentima do sada, verujem da ćemo zajedno dočekati novi rok za donošenje odluke o eventualnoj akademskoj nečestitosti u izradi doktorske disertacije Siniše Malog", dodala je Popović.

Kako je istakla, BU je odlučan u svojoj nameri da sva otvorena pitanja koja su u njegovoj nadležnosti razreši i da svojim delovanjem obavlja funkciju univerziteta od nacionalnog značaja sa svom odgovornošću koja ta odrednica nosi.

XS
SM
MD
LG