Dostupni linkovi

Grčka nastavlja prebacivanje migranata sa ostrva na kontinentalni deo


Izbeglice u luci Elefsina (arhivska fotografija)
Izbeglice u luci Elefsina (arhivska fotografija)

Prebacivanje migranata iz prenatrpanih kampova na grčkim ostrvima na kontinentalni deo zemlje nastavlja se ovog vikenda, i očekuje se da će oko 380 migranata stići u nedelju u luku kod Atine.

U subotu je 415 migranata dovezeno u luku Elefsina zapadno od Atine. Prebacuju ih brodovi grčke mornarice koji se obično koriste za transport tenkova.

Migranti su došli sa ostrva Lezbos iz kampa Morija gde gotovo 15.000 migranata i dalje živi na prostoru predviđenom za 3.000 ljudi.

Visoki vladin zvaničnik rekao je za AP da vlada planira da prebaci 5.000 migranata na kopno u narednih 15 dana.

Zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da će migranti biti smešteni u hotele pošto je prošao vrhunac turističke sezone. Rekao je da će neki delovi zemlje kao što je severna Grčka biti izuzeti zato što tamo već ima mnogo migrantskih kampova.

On je dodao da će vlada ograničiti broj migranata na 0,8 procenata lokalne populacije po prefekturi.

Grčka je podeljena na 54 prefekture, a oko pola njih biće izuzeto iz plana premeštanja migranata, uključuju sva ostrva.

Migranti najviše ulaze u zemlju preko nekoliko grčkih istočnih ostrva blizu turske obale kao i preko kopnene granica sa Turskom na severoistoku.

U subotu ujutro stanovnici istočnog ostrva Kosa, predvođeni gradonačelnikom, sprečili su iskrcavanje 75 migranata iz redovnog putničkog broda koji ih je pokupio sa udaljenog ostrva Kasterlorizo. Oni su blokirali iskrcavanje traktorima i drugim vozilima.

Gradonačelnik je rekao da vlada treba da prebaci neke od 4.500 migranata koji se već nalaze na ostrvu umesto što im šalje nove migrante.

XS
SM
MD
LG