Dostupni linkovi

Grčka spornim zakonom zaoštrila stav prema tražiocima azila


Avganistanka sa detetom u luci Pirej u Atini, ilustrativna fotografija
Avganistanka sa detetom u luci Pirej u Atini, ilustrativna fotografija

Skupština Grčke je uprkos kritici Saveta Evrope, Amnesti internešenela i drugih nevladinih organizacija, danas posle noćne debate izglasala sporni zakon o zaoštravanju procedure odobravanja azila.

Suočena s rastućim brojem migranata i izbeglica, desničarska vlada premijera Kirijakosa Micotakisa, na vlasti od jula, najavila je ranije da će zaoštriti proceduru.

Micotakis je rekao u Skupštini da tim zakonom Vlada želi da "napravi razliku između izbeglica i migranata" koji će "znajući da ne mogu da dobiju azil, ako ipak krenu na put da bi ostali u našoj zemlji, biti vraćeni u svoje zemlje i izgubiće novac uložen u putovanje".

Novim zakonom se smanjuje mogućnost žalbe na odbijen zahtev za azil, a produžava se moguće prinudno zadržavanje tražilaca azila, ograničava se koncept "ranjivosti" (kao što je klauzula o post-traumatskom stresu) koja olakšava davanje azila. Zakonom se proširuje spisak "sigurnih zemalja" gde migranti mogu da budu proterani.

Izbjeglice preseljene sa ostrva u unutrašnjost Grčke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Sve to su nevladine organizacije ranije osudile.

Sadašnja vlada se zalaže za pojačanje granične kontrole kako bi se garantovala "bezbednost" Grčke, istovremeno optužujući bivšu levičarsku vladu Aleksisa Ciprasa za "labavost".

Savet Evrope je rekao u četvrtak da je posebno zabrinut zbog određenih odredbi novog zakona. Poverenica Saveta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, upozorila je posebno na produženje dužine prinudnog zadržavanja tražilaca azila i podvukla rizik od "površne" procene osnovanosti zahteva za azil podnetih u Grčkoj, što bi ugrozilo prava migranata i izbeglica.

XS
SM
MD
LG