Dostupni linkovi

RIK: Zakon o izboru poslanika u Srbiji neće se menjati pre izbora


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predsednik Republičke izborne komisije Srbije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je da se Zakon o izboru narodnih poslanika neće promeniti do raspisivanja narednih izbora. On je dodao da će na predstojećim izborima prvi put biti organizovano skeniranje zapisnika biračkih odbora.

"Praksa svih razvijenih demokratskih društava je da se ne menja zakonodavstvo u izbornoj godini", rekao je Dimitrijević za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je kazao da je RIK još od 2016. godine imao aktivnu saradnju sa predstavnicima OEBS-a.

"Podigli smo jedan nivo međunarodne saradnje", rekao je Dimitrijević i dodao da će sada biti omogućeno domaćim i stranim posmatračima praćenje izbora od početka do kraja, odnosno od štampanja izbornog materijala do prebrojavanja glasova.

Dimitrijević je rekao da će svaki birač moći da zahteva od biračkog odbora da proveri da li je glasao na izborima.

"Novina je još da će biti organizovana obuka potencijalnih članova biračkih odbora", rekao je Dimitrijević i dodao da će posle okruglih stolova RIK-a, građani u dve nedelje posle toga moći da daju svoje inicijative preko RIK-ovog sajta.

Dodao je i da predstavnici opozicionih partija učestvuju sporadično u aktivnostima RIK-a. Predstojeći izbori koštaće oko milijardu i 180 miliona dinara, što je povećan iznos u odnosu na prethodne, a po oceni Dimitrijevića, iznos je uvećan zbog obuka, ali i zbog toga što će biti održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori istovremeno.

XS
SM
MD
LG