Dostupni linkovi

Mekalister: Nadam se dogovoru o izborima u Srbiji, bojkot nije rešenje


Dejvid Mekalister
Dejvid Mekalister

Predsednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je uoči početka razgovora vlasti i opozicije u utorak u Skupštini Srbije da će stranke morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje izbora.

Mekalister je u intervjuu za Blic od utorka rekao da se nada da će politički akteri hitno naći zajedničko rešenje za izlaz iz trenutne situacije i da se bojkoti teško kvalifikuju kao održivo demokratsko rešenje.

"Naš predlog je da olakšamo proces međustranačkog dijaloga, stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje parlamentarnih izbora", rekao je Mekalister.

On je dodao da kao parlamentarac čvrsto veruje da je parlament prirodno mesto za demokratsku raspravu, za donošenje zakona i usmeravanje zemlje ka EU.

Po njegovom mišljenju, izlaz iz sadašnjeg zastoja može biti samo kroz novi parlament, a legitimitet i snaga ovog parlamenta zavisiće od napora svih političkih aktera da se stvore pravi uslovi za održavanje demokratskih izbora.

"Jaka većina sa jakom opozicijom", zaključio je Mekalister.

XS
SM
MD
LG