Dostupni linkovi

UNHCR zabrinut zbog 'prepravljanja zakona o azilu' u Grčkoj


Izbjeglice i migranti u luci nedaleko od Atine, Grčka
Izbjeglice i migranti u luci nedaleko od Atine, Grčka

Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) izrazila je zabrinutost zbog prijedloga grčkih vlasti da se izmjene zakoni koji se odnose na tražioce azila, jer bi to moglo da oslabi zaštitu izbjeglica, prenosi Reuters.

Grčka je prihvatila stroži pristup migraciji otkako je u julu na vlast došla konzervativna vlada grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Ova balkanska zemlja se suočava sa najvećim prilivom migranata još od 2015. godine, kada je u Evropu ušlo više od milion ljudi.

Grčke vlasti predlažu da se pojednostavi dugotrajni proces dobijanja azila, kao i deportovanje onih kojima su odbijeni zahtjevi za azil.

Predstavnik UNHCR-a u Grčkoj Filip Leklerk upozorio je da će predložene promjene ugroziti one kojima je potrebna međunarodna zaštita.

"Grčka ima mogućnost da usvoji zakon kroz iskrene i konstruktivne konsultacije kako bi obezbijedila poštene i efikasne procedure za dobijanja azila u zemlji. To je cilj koji mi ovdje želimo da podržimo", rekao je Leklerk.

Izbjeglice preseljene sa ostrva u unutrašnjost Grčke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Atina je poručila da mora da pojasni i uskladi pravila o upravljanju migracijama i sistemom azila.

Trenutna Vlada Grčke kritikovala je svoje prethodnike iz ljevičarske vlade zbog lošeg upravljanja ovim pitanjem, što je za rezultat imalo odlazak nekoliko hiljada ljudi u prenaseljene migrantske kampove.

UNHCR tvrdi da su u određenim okolnostima prava lica na žalbu u vezi sa odbijanjem zahtjeva za azil toliko smanjena da mogu da ugroze prava azilanata na efikasnu pravnu pomoć.

Više od 12.000 migranata stiglo je u Grčku prošlog mjeseca.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG