Dostupni linkovi

Kenović: Sarajevo centar filmske industrije u ovom dijelu svijeta


Sarajevo Film Festival (SFF)
Sarajevo Film Festival (SFF)

Sarajevo je na UNESCO-voj listi kreativnih gradova. Pored glavnog grada BiH na listu je upisano još 65 gradova širom svijeta. Status grada filma UNESCO-a dodjeljuje se gradovima koji imaju bogatu historiju filma, prepoznatljive filmske festivale, značajne filmske lokacije i produkcijsku infrastrukturu i posvećni su razvoju i promociji filmskog stvaralaštva.

Sarajevo je prepoznato u oblasti filma, čemu naročit doprinos zasigurno daje Sarajevo Film Festival.

Bosanskohercegovački režiser Ademir Kenović smatra kako je ovo priznanje izuzetno značajno za Sarajevo, ali i cijelu državu.

„Sarajevo je centar filmske industrije u ovom dijelu svijeta, a ovim priznanjem daje joj se značaj, da se shvata kao ozbiljna industrija koja doprinosi društvu“, kaže za Radio Slobodna Evropa Ademir Kenović.

I Jasna Diklić, glumica, koja ove godine obilježava 50. godina rada tvrdi kako je veliki doprinos tome dao i Sarajevo Film Festival.

„Eto takvi bi trebali biti svi segmenti kulturnih dešavanja, ne samo u Sarajevu, nego i u državi“, smatra Diklić.

UNESCO-ovi kreativni gradovi daju opipljiv, odnosno konkretan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja kroz inovativno razmišljanje i djelovanje.

Gradovi se, kroz svoje opredjeljenje, zalažu za akcije održivog razvoja koje direktno koriste zajednici na gradskom nivou.

„Ovi gradovi širom svijeta, svaki na svoj način, čine stubove kulture“, izjavila je generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Kao gradovi filma pored Sarajeva na listu su upisani Valladolid (Španija), Potsdam (Njemačka), Mumbai (Indija) i Wellington (Novi Zeland).

Oni su se u filmskom svijetu UNESCO-a priključili gradovima iz Velike Britanije, Makedonije, Južne Koreje, Irske, Poljske, Kine, Italije, Bugarske, Australije i Japana.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a danas ima ukupno 246 gradova. Od gradova iz našeg regiona na listu je upisano Vranje iz Srbije zbog doprinosa u muzici.

Gradovi članovi koji čine dio ove liste dolaze sa svih kontinenata. Cilj je da svi gradovi rade na zajedničkoj misiji, a to je stavljanje u fokus svojih urbanističkih razvojnih planova kreativnosti i kreativne ekonomije kako bi gradovi postali sigurni, otporni, uključivi i održivi, u skladu s Agendom Ujedinjenih nacija 2030. održivi razvoj.

XS
SM
MD
LG