Dostupni linkovi

Za gašenje požara Vlada Srbije angažuje ruski 'iljušin' za 22,5 miliona dinara


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Srbije zatražila je od Rusije tek u četvrtak, 31. oktobra avion “iljušin” za gašenje požara koji danima bukti na Staroj planini, objavio je niški portal “Južne vesti”, pozivajući se na dokument Vlade Srbije – Odluku koju je potpisala premijerka Srbije Ana Brnabić. “Južne vesti” navode da je zahtev za plaćeno angažovanje ruskog aviona upućeno u danu kada su sa žarišta stizale informacije da je požar lokalizovan.

U dokumentu objavljenom na ovom portalu ali i na društvenim mrežama navedeno je da “Vlada upućuje poziv Vladi Ruske Federacije da vazduhoplov Ministarstva za civilnu odbranu i vanredne situacije Rusije bude angažovan na gašenju požara na otvorenom području Stare planine u trajanju od tri dana”.

Pod tačkom 3 iste Odluke navodi se da se "sredstva za realizaciju ove odluke opredeljuju u iznosu od 22,5 miliona dinara" (oko 190.000 evra) a da će sredstva biti obezbeđena iz budžetskih rezervi.

Portal “Južne vesti” podseća na izjavu načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića koji je rekao da je avion zatražen na vreme i konstatuje da uprkos tome “iljušin” još nije sleteo na aerodrom u Nišu.

Nekoliko dana požar je buktao na Staroj planini nakon što se početkom nedelje iz Bugarske raširio i na teritoriju Srbije.

Ipak, to ne znači da će sav novac biti upotrebljen, već će to, kako je pojašnjeno, zavisiti od stepena angažovanja.

Predrag Marić je, obilazeći Staru planinu, u četvrtak izjavio da je Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu aktivno učestvovao u gašenju požara, da je zahtev za avion upućen na vreme, ali da ponekad njegov dolazak duže traje, prenose “Južne vesti”.

XS
SM
MD
LG