Dostupni linkovi

Zaustavljeno širenje vatre na Staroj Planini, očekuje se dolazak 'iljušina'


Stara planina, 29. oktobra
Stara planina, 29. oktobra

"Zaustavljeno je širenje vatre na Staroj planini. Trenutno se kod lokaliteta Arbinje samo dežura. Situacija kod lokaliteta Topli Do je nešto teža i tamo je više od 200 ljudi na terenu", rekao je za Radio televiziju Srbije Zvonimir Baković iz "Srbijašuma".

Deo požara iznad sela Dojkinci je pod kontrolom, vatrogasci i Žandarmerija su uspeli da spreče da vatra stigne do šumskog kompleksa Arbinje. Požarima nisu bili ugroženi stanovništvo i naselja.

Iznad sela Topli Do je teža situacija zbog nepristupačnog terena a vatrogasci su prinuđeni da pešače i po nekoliko kilometara. Danas se očekuje dolazak ruskog aviona "iljušin 76".

Prema prvim procenama, požarom je zahvaćeno negde oko 50 hektara a izgorela je neobrasla povšina sa suvim rastinjem. Požar je došao iz pravca Bugarske, rekao je Zvonimir Baković, napominjući da je vatra došla iz pravca Bugarske.

Kako je dodao, čim se ugasi požar, ekipe JP "Srbijašume" će izaći ne teren i snimiti opožarenu površinu i utvrditi direktnu štetu. Međutim, napominje da je ekološka šteta mngoo veća.

Vetar otežava gašenje požara a zbog teškog terena nema ni telefonskog signala pa je komunikacija otežana.

Baković ističe da se za sada ne zna uzrok ali da je evidentno da je 95 odsto požara ove godine izazvao čovek.

Ne smiruju se požari na jugu Srbije

Požari na jugu Srbije, stanovništvo nije ugroženo, angažovani helikopteri

Požar na Staroj planini

Preporučio je da se ne pali strnjika jer ona nošena vetrom može da se prebaci na šumu i da nastanu požari velikih razmera.

Zvonimir Baković je rekao da je potrebno više desetina godina da bi se ekosistem vratio u stanje pre požara ali da je u konkretnom slučaju potrebno više od 100 godina.

Apelovao je na građane da, uvek kada idu u prirodu, vode računa da je ostave u boljem stanju nego što su je zatekli.

XS
SM
MD
LG