Dostupni linkovi

Demokrate pozvale Boltona za svedoka u istrazi o Trampovom opozivu


Džon Bolton
Džon Bolton

Demokrate u Predstavničkom domu pozvale su bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da svedoči sledeće nedelje u okviru istrage o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi Glas Amerike.

Nekoliko drugih svedoka već je svedočilo da je Bolton bio duboko uznemiren činjenicom da je Trampov lični advokat Rudi Đulijani iza kulisa radio na tome da pritisne Ukrajinu da istraži demokrate i kandidata za predsedničku nominaciju 2020. Džoa Bajdena za navodnu korupciju, o čemu se nikad nisu pojavili dokazi. Đulijani je navodno vodio, ono što kritičari nazivaju "spoljnom politikom iz senke", iza leđa Stejt departmenta.

Bolton je, prema navodima nekih svedoka, navodno nazvao Đulijanijeve radnje "narko dilom" i rekao da ne želi da ima išta s tim. Tramp je otpustio Boltona prošlog meseca, pošto su se sukobljavali u vezi sa nekoliko pitanja, uključujući Ukrajinu.

Od odlaska iz Bele kuće Bolton se nije pojavljivao u javnosti, a njegov advokat rekao je da bivši ambasador u UN nije spreman da se "dobrovoljno pojavi pred Kongresom", što znači da će odbori Predstavničkog doma morati da mu upute obavezujući poziv.

Predstavnički dom pod kontrolom demokrata održava pretrese iza zatvorenih vrata kako bi utvrdio ima li osnova da Tramp bude opozvan, jer je tražio od strane zemlje, Ukrajine, da "iskopa prljavštinu" o njegovom političkom rivalu, u cilju da mu pomogne da osvoji drugi mandat. Tramp je navodno zadržavao skoro 400 miliona dolara vredne preko potrebne vojne pomoći Ukrajini, uslovljavajući predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog da javno obeća da će istražiti Bajdena i demokrate.

Tramp je istragu o opozivu nazvao nelegalnom, jer Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glasao o pokretanju istrage, iako ne postoji zakon koji kaže da Predstavnički dom to mora da uradi, navodi Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG