Dostupni linkovi

Predsednik EP ide u S.Makedoniju i Albaniju da ih 'ohrabri'


Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli
Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli

Prva zemlja van EU koju će posetiti novi predsednik Evropskog parlamenta, Italijan David Sasoli, biće Severna Makedonija.

Cilj posete je da "ohrabri" Skoplje da "ostane na evropskom putu", pošto je samit EU polovinom oktobra odložio odluku o početku pregovora o prijemu Severne Makedonije i Albanije u članstvo.

Sledeće Sasolijevo odredište sa istim ciljem biće Albanija, objavio je danas Evropski parlament.

Sasoli će Skoplje posetiti 4-5. novembra a Tiranu 2-3. decembra.

Predsednik EP je rekao da su za njega te dve posete u ovom trenutku od najvećeg značaja.

Naveo je i da EP zna koliko su građani tih dveju zemalja "duboko razočarani" što se Evropski savet, zbog veta nekoliko članica, nije složio o počinjanju pregovora i dodao da Evropski parlament "razume to razočaranje i deli ga" sa Skopljem i Tiranom.

"Albanija i Severna Makedonija su sprovele reforme koje smo od njih tražili i sada zaslužuju da budu nagrađene za izuzetne napore. Utoliko više želim da pozovem građane i posebno mladu generaciju: Ne gubite nadu, molim vas ostanite na evropskom putu. Evropski parlament je uz vas!", rekao je Sasoli.

EP je pre nedelju dana "snažnom većinom" glasova potvrdio svoju punu podršku otvaranju pregovora o prijemu Severne Makedonije i Albanije u EU.

"Nećemo ostati nemi, već ćemo tražiti od članica EU da na sledećem sastanku jednoglasno odluče u korist pregovora o proširenju", naveo je predsednik EP.

On je rekao da će EP do tada "ohrabrivati" obe zemlje da nastave reforme i rekao da su evroposlanici uvereni da, uprkos odlaganju početka pregovora, to vreme neće biti protraćeno.

"Reforme na putu ka punom članstvu u EU su u najboljem interesu zemalja i njihovih građana a pre svega će koristiti mladoj generaciji koja zaslužuje bolju budućnost", ocenio je Sasoli.

Sasoli će u Skoplju razgovarati s premijerom Zoranom Zaevom, s predsednikom Stevom Pendarovskim, s liderima parlamentarnih političkih partija i s Talatom Džaferijem, predsednikom Skupštine Severne Makedonije gde će održati govor poslanicima.

Sasoli će u Skoplju otvoriti "Evropsku kuću" u Delegaciji EU i razgovarati sa studentima.

XS
SM
MD
LG