Dostupni linkovi

Indija dijeli saveznu državu Džamu i Kašmir uprkos protestima


Protest Pakistanaca u Kašmiru
Protest Pakistanaca u Kašmiru

Indija će i zvanično u četvrtak podijeliti spornu državu Džamu i Kašmir u dvije savezne teritorije, s ciljem da ojača svoju vladavinu nad regijom u kojoj skoro tri mjeseca provodi strogu sigurnosnu kampanju.

Ulični protesti protiv te mjere izbijali su sporadično, dok su militanti u posljednjim sedmicama ubili desetke ljudi u napadima.

Hinduistička vlada premijera Narendre Modija ukinula je autonomiju Kašmira u augustu, ali je pored toga također objavila podjelu savezne države na dvije teritorije kojima bi direktno vladao New Delhi - jedne koju čine Džamu i Kašmir i druge koju čini udaljena budistička enklava Ladakh.

Vlada je istovremeno poslala hiljade vojnika u dolinu Kašmira s muslimanskom većinom, u kojoj se separatisti decenijama bore protiv indijske vladavine, i izvela je masovna hapšenja kako bi spriječila svako izbijanje nasilja.

Objavom su također uvedena stroga ograničenja na putovanja i prekinute su telefonske i internetske veze. Neke mjere su ublažene, ali su pojačane mjere sigurnosti još prisutne a mobilna i internet konekcija nedostupna je za većinu Kašmiraca.

Škole i koledži su prazni, a većina prodavnica, restorana i hotela je zatvorena. Na stotine ljudi, uključujući političke čelnike vodećih stranaka regije i separatiste koji se bore za kašmirsku secesiju od Indije, ostalo je u pritvorima iz straha da bi oni mogli pokrenuti masovne proteste koji su u prošlosti postajali nasilni.

Mase su se počele okupljati u ovoj sedmici na ulicama Srinagara, najvećeg grada u Kašmiru, i u drugim naseljenim mjestima, bacajući kamenice na pripadnike snaga sigurnosti u znak protesta protiv nastavka kampanje indijskih vlasti.

U četvrtak će G. C. Murmu, bivši birokrata iz Modijeve rodne države Gujarat, položiti zakletvu kao guverner unije teritorija Džamu i Kašmir, saopćila je vlada.

Drugi civilni službenik, Radha Krishna Mathur, preuzet će dužnost guvernera Ladakha, regije na velikoj nadmorskoj visini s budističkom većinom, koja dugo vremena nastoji da se distancira od Kašmira pod navodima da nemiri na Kašmiru škode perspektivi njenog ekonomskog rasta.

U regiji Džamu s hinduističkom većinom, očekivanja su visoka da će preuzimanje regionalnih nadležnosti od savezne vlade dovesti do njenog razvoja i udaljavanja od problema u dolini Kašmira, gdje je pobuna prisutna.

"Tri su dijela ove priče - Džamu, Kašmir i Ladakh. Problemi su vezani za Kašmir i za nekolicinu oblasti. Zašto bi ostatak regije patio?", izjavio je vodeći zvaničnik u New Deelhiju angažiran u političku strategiju vlade na postizanju sporazuma s Kašmirom, prenosi Reuters.

Zašto je Kašmir kontroverzan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG