Dostupni linkovi

Server: Pritisak na Kosovo da se postigne dogovor pre izbora u Srbiji


Danijel Server
Danijel Server

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server rekao je da će Evropljani i Amerikanci vršiti jak pritisak na Prištinu da postigne dogovor s Beogradom pre izbora u Srbiji na proleće 2020. godine i da Kosovo mora da bude spremno da odbije svaki sporazum koji krši njegov teritorijalni integritet.

U tekstu koji je objavio na svom blogu, Server je naveo da "ne vidi nikakvu prednost za Kosovo ako popusti pod tim pritiskom", prenosi Glas Amerike.

"Priština mora da bude spremna da odbije loš sporazum, kako bi postigla dobar. Loš sporazum je svaki koji krši suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a dobar sporazum bi obezbedio dovoljan stepen decentralizacije i manjinskim zajednicama omogućio da upravljaju svojim sredinama", naveo je Server, profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu.

On je napisao i da mu nije jasno zbog čega su SAD imenovale dvojicu izaslanika za proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova i da smatra da to više odražava konfuziju nego nameru.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer imenovan je za specijalnog predstavnika državnog sekretara za Zapadni Balkan, dok je ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel imenovan za specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine.

"Ne bi me iznenadilo da etnički nacionalista, ambasador Grenel koji je već uradio sve što može da uvredi vladu Nemačke, pokuša da oživi propalu ideju o razmeni teritorija", naveo je Server i ponovio da je za stabilnost regiona ključno da se granice ne crtaju po etničkim linijama.

Server je takođe upozorio Kosovo i Albaniju da napuste ideju o "Velikoj Albaniji".

XS
SM
MD
LG