Dostupni linkovi

Tusk: Bregzit i formalno odložen za 31. januar


Novo odlaganje Bregzita do 31. januara formalno je usvojeno u Evropskoj uniji(EU), objavio je danas preko Tvitera predsednik Evropske komisije Donald Tusk i pozvao Britance da na najbolji način iskoriste to produženje, javlja AFP.

Zemlje članice EU danas su i formalno odobrile zahtev za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, nakon što su dobile pismo s pristankom britanskog premijera Borisa Džonsona.

"Dvadesetsedmorica su zvanično usvojila odlaganje. To je možda poslednje", napisao je na Tviteru Tusk i rekao da takođe želi da kaže zbogom Britancima jer mu se misija završava.


Tusk napušta funkciju krajem novembra.

"Molim vas iskoristite na najbolji način to odlaganje. Držim vam palčeve", napisao je Tusk.

U odluci Evropskog saveta, koja je usvojena kroz pisanu proceduru, kaže se da Velika Britanija tokom razdoblja produženja ostaje punopravna članica sa svim pravima i obavezama.

U propratnoj deklaraciji Evropskog saveta isključuje se mogućnost ponovnog pregovaranja o sporazumu o razdruživanju, te ističe da "bilo kakva jednostrana obveza, izjava ili akt Velike Britanije mora biti kompatibilna sa slovom i duhom sporazuma o razdruživanju".

Evropski savet takođe podseća Veliku Britaniju na njenu obvezu da deluje konstruktivno i odgovorno tokom produženja te da se treba "suzdržati od bilo kakve mere koja bi mogla ometati dostizanje ciljeva Unije, posebno tokom učestvovanja u donošenju odluka u Uniji".

Čerčilovske suze i znoj Borisa Džonsona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

XS
SM
MD
LG