Dostupni linkovi

Katnić: Pažinove ocjene, a ne činjenice


Milivoje Katnić
Milivoje Katnić

Glavni specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić ne vjeruje da je ministar pravde Zoran Pažin kazao da je nivo povjerenja u Tužilaštvo na nedopustivo niskom nivou.

Pažin je u ponedjeljak izjavio da je palo povjerenje javnosti u tužilaštvo i da odgovorni u toj instituciji treba da rade kako bi se to promijenilo.

Katnić je na konferenciji za novinare saopštio kako smatra da je Pažin trebalo da da izjavu u kojoj bi zahvalio Specijalnom državnom tužilaštvu i timu koji su, kako je rekao, spriječili dalji odliv državnog novca i urušavanje bankarskog sistema i rasvijetlili ubistva.

"Ja sam vam kazao šta je Pažin trebalo da kaže, a ako je nešto drugo kazao, onda je pogriješio".

Na pitanje RSE da li je razlog za ocjene Pažina to što tužilaštvo nije istražilo tvrdnje o navodnoj umiješanosti Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića u korupciju, specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da on nema osnovane sumnje da je Stanković umiješan i da, ako ko ima dokaze, da mu ih dostavi:

“Takve pretpostavke su fake news (lažne vijesti) jer prema Stankoviću kao VDT-u za sada nema osnovane sumnje da je to počinio. Ja ne želim da kalkulišem da li su to inati, lične sujete, da li neko ima neke dokaze koje ja nemam. Želim da kažem da je svako ko zna da je neko počinio tako teško krivično djelo na tako visokoj funkciji, dužan da nas o tome obavijesti”, istakao je Specijalni državni tužilac Katnić, dodajući da od ministra Pažina nije čuo činjenice već ocjene o radu tužilaštva.

“On je iznio svoju ocjenu i to je njegova subjektivna ocjena. Ja i gospodin Pažin smo vrlo bliski prijatelji, onako po crnogorski, ali mi o ovim činjenicama možemo da imamo različita mišljenja i očigledno ih imamo, kao nebo i zemlja”, poručio je Katnić.

Glavni specijalni tužilac kazao je da Tužilaštvo ima dokaze da je poslanik opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević 'prao' novac i da je član kriminalne organizacije.

Konferencija za novinare je bila posvećena rezultatima Uprave policije i Specijalnog tužilaštva u istragama ubistava i drugih teških krivičnih djela.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević, saopštila da je proširena istraga protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića i bivšeg direktora Atlas banke Đorđija Đurđića i još tri osobe, zbog pranja novca.

XS
SM
MD
LG