Dostupni linkovi

Mektić: U toku pregovori oko nekoliko lokacija za smještaj migranata


Kamp 'Vučjak' u BiH
Kamp 'Vučjak' u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je danas da je saglasnost nižih nivoa vlasti potrebna za gradnju prihvatnog centra u kojem bi bili smješteni migranti jer je neperspektivna vojna imovina dodijeljena u vlasništvo entitetskim, kantonalnim i općinskim vlastima.

Dodao je da takva imovina nije u vlasništvu države, a niži nivoi vlasti ne žele dati te objekte državi na korištenje.

„U toku su pregovori oko nekoliko novih lokacija“, kazao je Mektić mada nije želio reći o kojim se tačno lokacijama radi, pojašnjavajući da bi se pravljenjem prihvatnog centra omogućilo zatvaranje Vučjaka koji je samoinicijativno, bez odobrenja napravljen kao divlji kamp u kojem je trenutno između 800 i 1.000 osoba.

Preživljavanje u nevolji u kampu Vučjak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

Naglasio je i da mu je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na sastanku od prije nekoliko dana predložio neke lokacije, a odabirom jedne od tih lokacija stabilizirala bi se situacija s migrantima u BiH.

Ponovio je da Evropska komisija odbila finansirati pravljenje prihvatnog centra na privatnom posjedu jer kada migranti više ne budu tu sva uložena sredstava ostaju u privatnom vlasništvu, a za izgradnju kampa potrebno je ulaganje između 1,5 do dva miliona eura.

Vlasnik hotela Sedra, dodaje Mektić, u kojem su smješteni migranti prima veliku rentu, a u njegovom vlasništvu je i prostor Medenog polja koji je Vlada Unsko-sanskog kantona predlagala kao alternativnu lokaciju.

„Vlasnik je kazao da neće uzimati rentu prve godine, ali mi moramo investirati dva miliona eura u toj prvoj godini za taj objekat što je više od 100.000 eura mjesečno za vlasnika te lokacije“, kazao je Mektić, javlja Fena.

Ministar Mektić govorio je i o drugim temama među njima i o pitanju dolaska bh. državljana iz Sirije, podsjećajući da je taj proces povratka zaustavljen zbog početka turske vojne ofanzive na sjeveru Sirije. No, kaže da je prema njegovom saznanjima u tri kampa bilo smješteno 270.000 ljudi, do kojih 100 muškara i 160 žena i djece iz BiH.

Potvrdio je da postoji spisak osoba za koje je potvrđeno da su bh. državljani i zatraženo je da se oni prvo izruče BiH, a potom i osobe za koje su raspisane međunarodne potjernice i njih je devet.

„Prihvatili smo da uzmemo i jedno dijete od tri godine čija je cijela porodica stradala u granatiranju, a ono je pretrpjelo opekotine i potrebna mu je medicinska pomoć. Pristali smo da ga prihvatimo jer ima baku i djeda u BiH i dali smo saglasnost za to dijete da dođe u BiH“, kazao je Mektić.

Međutim, sve ja zaustavljeno zbog operacije u Siriji i više nije bilo kontakata.

XS
SM
MD
LG