Dostupni linkovi

Donje rublje lidera IDIL-a 'ukradeno' za DNK test


Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi

Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) navode da je njihov špijun ukrao donje rublje Abu Bakr al-Baghdadija koje je nakon toga testirano na DNK i korišteno za dokazivanje njegovog identiteta prije nego što je ubijen.

Viši zapovjednik SDF-a Polat Can tvrdi da je njihov izvor također igrao vitalnu ulogu u pronalaženju lokacije vođe "Islamske države" (IDIL) prije operacije američkih specijalnih snaga u Siriji.

Baghdadi se raznio eksplozivom u skrovištu u Idlibu u blizini sirijsko-turske granice tijekom akcije američkih specijalaca.

Najavljujući akciju 27. listopada, američki predsjednik Donald Trump rekao je da Kurdi pružaju "korisne" informacije, ali je dodao da oni uopće nisu izvršili "vojnu ulogu".

Bagdadi mrtav, da li je ideologija IDIL-a poražena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Can je na Twitteru inzistirao da SDF igra važnu ulogu.

"Sva obavještajna služba i pristup Baghdadiju, kao i identifikacija njegovog mjesta, rezultat su našeg vlastitog rada. Naš obavještajni izvor bio je uključen u slanje koordinata, usmjeravanje zračne linije, sudjelovanje u operaciji i postizanje uspjeha do posljednjeg trenutka", rekao je Can.

Can je dodao da SDF radio s Središnjom obavještajnom agencijom (CIA) na praćenju Baghdadija od 15. svibnja i otkrio je da se on krio u provinciji Idlib, gdje se dogodila racija.

Kako se živjelo pod IDIL-om
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

XS
SM
MD
LG