Dostupni linkovi

Vučić u Briselu s Junckerom


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se popodne u Briselu sastao sa predsednikom Evropske komisije Jean Claude Junckerom i komesarem nadležnim za proširenje, Johannesom Hahnom.

Prema rečima srpskog predsednika Vučića sagovornici su ga uveravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu.

Vučić je novinarima naglasio da je prihvatio sugestiju, uz opasku da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima.

Predsednik Srbijeje izjavio da je u ovom trenutku u Briselu veoma teško dobiti odgovor na pitanje oko evropske budućnosti zemlje.

"Postavili smo pitanje… kada možemo da očekujemo članstvo u Evropskoj uniji(EU) kada mi svoj posao završimo na vreme i onako kako se od nas očekuje. To je pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor u EU", izjavio je Vučić novinarima.

Juncker i Hahn su, prema Vučićevim rečima, pokrenuli pitanje odnosa između Srbije i Rusije, "posebno u vojnoj sferi".

"Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju 'šta će vam ovo i ono'. I to traje već tri godine. Jedini je Emanuel Makron promenio stav i kazao , hoćete "Mistral" evo vam”, istakao je Vučić.

Inače Alekssandar Vučić se nalazi u evropskoj prestonici kako bi učestvovao na radnoj večeri koju organizuje šefica evropske diplomatije Federica Mogherini gde su pozvani lideri iz regiona.

Radi se o poslednjoj večeri u ovom formatu sa Mogherini, budući da se njoj završava mandat u decembru.

XS
SM
MD
LG