Dostupni linkovi

Poslednja večera lidera Zapadnog Balkana sa Federicom Mogherini


Federica Mogherini sa liderima Zapadnog Balkana

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini organizuje večeras radnu večeru sa liderima iz zemalja Zapadnog Balkana.

Radi se o poslednjoj večeri u ovom formatu za Mogherini budući da se njen mandat na čelu evropske diplomatije završava prvog decembra.

Prema rečima portparolke Mogherini, Maje Kocijančić “ovo je poslednje u seriji okupljanja koja su postala redovna u poslednjih pet godina”.

“Očekuje se da će visoka predstavnica, zajedno sa partnerima sa Zapadnog Balkana razmeniti mišljenja o dešavanjima u regionu, da će razgovarati o izazovima u budućnosti kao i proceniti šta je učinjeno i šta je postignuto u poslednjih pet godina”, izjavila je Kocijančić.

Dok će većinu zemalja predstavljati po jedan lider, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati svi članovi Predsedništva te zemlje: Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Među ostalim učesnicima su i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači, crnogorski predsednik Milo Đukanović, a Severnu Makedoniju će predstavljati premijer, Zoran Zaev. Izvori iz kabineta Federice Mogherini su potvrdili da će večeras jedino izostati premijer Albanije Edi Rama čije učešće je onemogućeno zbog njegove zvanične posete Grčkoj.

Biće ovo prvo okupljanje lidera Zapadnog Balkana nakon neuspeha da se postigne dogovor o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Severne Makedonije i Albanije.

Istovremeno, za Aleksandra Vučića i Hašima Tačinja, biće ovo prvi susret kod Federice Mogherini nakon skoro godinu dana.

U novembru 2018. godine oni su imali poslednju rundu pregovora u okviru procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kada se zvanični Beograd povukao iz dijaloga zahtevajući da se povuče odluka o taksi od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koju je uvela kosovska vlada na čelu sa, sada već odlazećim premijerom, Ramušem Haradinajem.

XS
SM
MD
LG