Dostupni linkovi

Incident ispred sinagoge u Beogradu, privedene dve osobe


Incident ispred sinagoge u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Incident ispred sinagoge u Beogradu

Pedesetak pristalica jedne od frakcija Jevrejske opštine Beograda (JOB), na čelu sa Danilom Medićem, pokušalo je u ponedeljak prepodne da uđe u beogradsku sinagogu, gde se nalaze pristalice druge frakcije JOB-a koje su se u petak zabarikadirale unutra, javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE).

Policija je privela dve osobe, jednog čoveka koji je pokušao da kleštima prekine lance i katanac na kapiji, i drugog koji je pokušao da ometa privođenje. Okupljeni su uputili zahtev da se privedeni odmah oslobode.

Grupa okupljena oko Medića je lupala na kapiju sinagoge u pokušaju da uđe, ali je u međuvremenu postavljen policijski kordon ispred kapije. Posle kraćeg vremena ova grupa se razišla.

Medićeve pristalice tvrde da je rabin Isak Asiel sa grupom navijača upao u sinagogu i polomio predmete, i pozivaju ga da izađe i podnese ostavku na mesto rabina.

Podsetimo, Aleksandar Saša Jinker, predsednik frakcije Jevrejske opštine Beograd i rabin Isak Asiel ostali su u petak uveče, posle službe povodom Šabata, u sinagogi i zauzeli prostorije. To je medijima potvrdio Jinker, uz obrazloženje da je sve prošlo bez incidenata i da ne zna kakve navijače i desničare u saopštenju spominje rukovodstvo JOB-a, predvođeno Danilom Medićem.

Jinker je za N1 objasnio da su prostorije sinagoge zauzeli zbog pretnji da će rabin Asiel biti iseljen iz stana u okviru tog objekta, kao i da će im se zabraniti korišćenje prostorija i vršenje službe.

Deo članova Jevrejske opštine Beograda, predvođen rabinom Isakom Asielom, organizovao je letos seriju protesta ispred zgrade Ministarstva pravde tražeći da Aleksandar Jinker bude upisan u Registar crkava i verskih zajednica kao predsednik te organizacije, umesto smenjenog Danila Medića.

Protest dela članstva Jevrejske opštine Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Jinker je izabran za predsednika Jevrejske opštine Beograda na Izbornoj skupštini koja je održana 17. marta 2019. godine. Jinker je tada osvojio 335 glasova, dok je za Medića glasalo pet članova.

Ministarstvo Jinkera nije upisalo u Registar, a istovremeno frakcija koju predvodi Medić za sebe i dalje tvrdi da je legalno rukovodstvo.

Ovo nije prvi incident ove godine između dve frakcije JOB-a. U februaru je došlo do fizičkog sukoba između dve grupe, kada je privremena uprava ušla u prostorije Jevrejske opštine, a predstavnici opozvane uprave, koju predvodi Danilo Medić, fizički napali novo rukovodstvo.

XS
SM
MD
LG