Dostupni linkovi

Više od sto intelektualaca pozvalo na prekid 'kampanje protiv Danice Popović'


Više od stotinu profesora i intelektualaca potpisalo je otvoreno pismo javnosti Srbije zbog, kako navode, "nezapamćene kampanje protiv profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danice Popović", prenosi Nedeljnik.

U pismu se navodi da se Popović "nebiranim rečima" optužuje za dela koja "ili ne postoje ili nisu dokazana", kao i da se stiče utisak da cilj nije da se otkrije istina, već da se profesorka unapred moralno diskvalifikuje.

"Pokušajem da se diskredituje ugledna naučna radnica i javna ličnost, poznata po svojoj principijelnosti, stvara se utisak da su navodno 'svi isti' i time se relativizuju krivična i neetična dela predstavnika vlasti", piše u pismu.

Potpisnici apeluju da se prestane sa tabloidnim vređanjem Danice Popović, a da se sve "eventualne optužbe" protiv nje rešavaju u okvirima institucija, bez političkih i medijskih pritisaka.

Pismo su, između ostalih, potpisali i redovni profesor Univerziteta u penziji Miodrag Zec, univerzitetski profesori Janko Baljak, Dubravka Stojanović, Čedomir Antić, Slobodan Samardžić, akademik Matija Bećković, karikaturista Dušan Petričić.

Povodom pisanja tabloida i optužbi narodnog poslanika Marijana Rističevića da je iz poslednjeg izdanja prevoda udžbenika "Međunarodna ekonomija“, autora Dominika Salvatorea, izbrisala ime pokojnog profesora Stojana Babića sa kojim je prevodila udžbenik i kao prevodioce navela sebe i svoju asistentkinju, profesorka Danica Popović je nedavno za TV N1 rekla da je reč o dva potpuno različita izdanja, izdata u razmaku od deset godina.

"Profesor Babić je moj prijatelj, pokušavala sam da ga uključim u novi prevod koji je završen godinu dana pre njegove smrti. On je za sve to znao, govorio je stalno: 'Neka to rade mladi'. Priča je bila potpuno čista, ali strašno zgodna da se pokriju plagijati o kojima sam ja govorila", rekla je Popović.

Profesorka Popović izjavila je tada da su napadi na nju paravan za slučaj doktorata Siniše Malog, o kojem bi Etička komisija Univerziteta u Beogradu uskoro trebalo da donese odluku da li je plagijat ili ne.

XS
SM
MD
LG