Dostupni linkovi

U Beogradu ponovo visoka zagađenost vazduha


Vazduh u Beogradu i u nedelju ujutru je zagađen, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u nekim delovima grada i "jako zagađen", što je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta Agencija.

Slična situacija je i u delovima Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice…

Prema podacima aplikacije AirVisual, Beograd je jutros oko devet sati bio drugi grad po zagađenosti u svetu, posle Delhija u Indiji, javila je regionalna TV N1

Praćenje zagađenja se može pratiti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Podetimo da je i u četvrtak aplikacija "Air Visual API" koja mjeri zagađenja na osnovu senzora širom sveta, stavila Beograd na 16. mesto među najzagađenijim gradovima.

Dan pre toga, Beograd se nalazio na petom mestu.

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović rekao je za Radio televiziju Srbije da se automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica od 10 i 2,5 mikrona. Njihova koncentracija se, kaže, menja iz minuta u minut.

U Srbiji veliki problem predstavlja kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

Rešenje je da se radi na smanjenju korišćenja ložionika, kotlova, "smederevaca" koji Evropi ne bi mogli "ni da primirišu", rekao je Jovanović.

I meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine su doprineli ovakvim podacima.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka kada će doći do drastične promene vremena. Kako navode, vetar bi tada trebalo da nam pročisti vazduh.

XS
SM
MD
LG