Dostupni linkovi

Beograd danas među najzagađenijim gradovima na svijetu


Hram Svetog Save u Beogradu u smogu zbog zagađenja, 24. oktobar

U četvrtak je aplikacija "Air Visual API" koja mjeri zagađenja na osnovu senzora širom svijeta, stavila Beograd na 16. mjesto među najzagađenijim gradovima svijeta, prenosi Reuters.

Dan ranije, Beograd se nalazio na petom mjestu.

U četvrtak je zagađenje bilo posebno loše u centru Beograda koji inače pati od hronične prometne gužve te na periferiji koja je pogođena dimom zbog vatri koje poljoprivrednici pale kako bi očistili zemljišta.

Prosječna starost automobila u Srbiji je 17 godina, procijenili su u studiji Univerziteta u Beogradu.

Prema indeksu kvalitete zraka Evropske agencije za okoliš, kvaliteta zraka u centru Beograda u četvrtak je ocijenjena kao štetna.

Loša kvaliteta zraka je podsjetnik na to da Srbija mora potrošiti oko 15 milijardi eura prije nego pristupi EU kako bi ispunila propise Unije o okolišu i emisiji ugljen-dioksida, navodi Reuters.

"(Ljudi) koriste ogrijev na drva i ugalj, taj sistem grijanja mora se nekako poboljšati i protok saobraćaja mora biti smanjen", kaže Jovan Tanasijević (75), penzioner iz Beograda.

Stručnjak za zaštitu okoliša Aleksandar Macura smatra da su ciljano zapaljena polja posljednjih dana izvor zagađenja, ali da su grijanje i industrija emitovali gotovo tri četvrtine zagađujućih čestica.

Srpski fiskalni savjetodavni savjet više puta je upozoravao da bi vlada trebalo da uloži oko 1,3 odsto BDP-a u rješavanje problema zaštite životne sredine, uključujući zagađenje zraka i akutni nedostatak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

XS
SM
MD
LG