Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji nelegalno


Ruske trupe vojne policije stoje pored svojih oklopnih vozila u sjeveroistočnom sirijskom gradu Kobaniju, 23. oktobra 2019.
Ruske trupe vojne policije stoje pored svojih oklopnih vozila u sjeveroistočnom sirijskom gradu Kobaniju, 23. oktobra 2019.

Rusko ministarstvo odbrane u subotu je napalo američke planove da održi i osnaži američko vojno prisustvo u Siriji kao "međunarodni državni banditizam" motiviran željom da se zaštite krijumčari naftom, a ne istinskim sigurnosnim brigama.

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u petak da će Washington poslati oklopna vozila i vojnike da štite naftna polja kako ne bi pala u ruke militanata Islamske države.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je predsjednik Donald Trump u ovom mjesecu povukao oko 1.000 američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije, u potezu koji je nagnao Tursku da pokrene prekograničnu ofanzivu protiv kurdske milicije YPG, bivše američke saveznice u borbi protiv Islamske države.

Trumpova odluka naišla je na ljutite reakcije iz Kongresa, uključujući i one ključnih republikanskih političara koji povlačenje smatraju izdajom Kurda i potezom koji bi omogućio jačanje Islamske države.

Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da Washington nema mandat po međunarodnom ili američkom pravu da pojača svoje vojne prisustvo u Siriji i da njegov plan nije motiviran istinskim sigurnosnim brigama u regiji.

"Stoga su trenutne akcije Washingtona - osvajanje i održavanje vojne kontrole nad naftnim poljima u istočnoj Siriji - jednostavno rečeno, međunarodni banditizam", navodi se u saopćenju.

Rusko ministarstvo dodaje da američki vojnici i privatne kompanije u istočnoj Siriji štite krijumčare naftom koji zarađuju više od 30 miliona dolara mjesečno.

Rusija, koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pomogla mu je da preokrene trend krvavog sirijskog građanskog rata u svoju korist, dugo vremena tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji nelegalno, prenosi Reuters.

Granatiranje Sirije nakon sporazuma o primirju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

XS
SM
MD
LG