Dostupni linkovi

Sahranjen Robert Mugabe


Sahrana Roberta Mugabea u Kutami
Sahrana Roberta Mugabea u Kutami

Robert Mugabe, dugogodišnji kontroverzni lider Zimbabvea danas je sahranjen u privatnoj pogrebnoj ceremoniji koju je izabrala njegova porodica u njegovom rodnom selu.

Kovčeg je bio prekriven nacionalnom zastavom, nosili su ga vojnici, mnogi učesnici su nosili majice sa natpisima "Oslobodilac" i "Čuvar baklje", a supruga Grejs je nosila veo.

Pogrebnoj ceremoniji prisustvovali neki od njegovih političkih rivala koji su bili hapšeni tokom njegove vladavine a bilo je vidljivo odsustvo nekih njegovih bliskih saradnika u vladajućoj partiji i vlasti.

Predsednik Emereson Mnangagva, dugogodišnji Mugabeov saradnik koji mu je pomago u opstanku na vlasti, nije prisustvovao pogrebu.

Mugabeova porodica se ranija saglasila sa zahtevom vlade da Mugabe bude sahranjen u posebnom mauzoleju koji bi bio izgradjen u prestonici Harareu, ali je ove nedelje promenila mišljenje i opredelila se za sahranu u njegovom rodnom selu.

Mugabe je preminuo početkom septembra u Singapuru u 96 godini života, nakon vladavine Zimbabveom dugom skoro četiri decenije i iznudjenog silaska sa vlasti u novembru 2017.

On je bivši gerilski vodja koji je postao prvi lider te zemlje posle njene nezavisnosti od vladavine bele manjine 1980. Ostao je na vlasti dok nije bio primoran da podnese ostavku 2017. godine. Mugabe je uživao snažnu podršku naroda kada je preuzeo vlast 1980. ali ta podrška je opala posle decenija represije, lošeg ekonomskog upravljanja i optužbi o nameštanju izbora.

XS
SM
MD
LG