Dostupni linkovi

BMW: Carine mogu da ugroze radna mesta u SAD


Direktor nemačkog proizvođača automobila "Be-Em-Ve" (BMW) Oliver Cips rekao je američkim trgovinskim predstavnicima, uključujući i specijalnog predstavnika Roberta Lajtizera, da bi intenziviranje globalnog trgovinskog spora moglo da ugrozi radna mesta u Južnoj Karolini.

Prema njegovim rečima, uvođenje trgovinskih prepreka moglo bi da oteža sposobnost najvećeg postrojenja "Be-Em-Ve", čije je sjedište u Spartanburgu u Južnoj Karolini, da izvozi oko 70 odsto svojih proizvoda širom sveta.

"Ukoliko to učine onda smo svi na gubitku. Imam utisak da pažljivo slušaju. Izvozni model održava brojna radna mesta u SAD", naglasio je Cips u obraćanju prisutnima na konferenciji u Štutgartu.

On je naglasio da postrojenje u Spartanburgu do sada nije moralo da smanjuje svoj prizvodni kapacitet, ali da bi dodatne globalne trgovinske prepreke mogle dovesti do toga.

SAD su uveče početkom oktobra carine od deset odsto na avione koje proizvodi evropski "Erbas" i 25 odsto na francusko vino, te škotski i irski viski, kao i sir iz čitave Evrope kao kaznu za nelegalne subvencije EU avionskoj industriji.

Bela kuća je u više navrata upozorila da će uvesti carine i na evropske automobile.

XS
SM
MD
LG