Dostupni linkovi

SAD namjerava uvesti carine od 7,5 milijardi dolara na robu iz EU


Avion Airbus A380
Avion Airbus A380

Svjetska trgovinska organizacija (World trade organization, WTO) donijela je odluku da Sjedinjene Države mogu uvesti carine na evropsku robu vrijednu 7,5 milijardi dolara zbog ilegalnih subvencija koje je Evropska unija (EU) dala Airbusu, prenosi Reuters.

Evropska komisija je saopštila da bi američko uvođenje sankcija na robu iz EU bilo "kratkovidno i kontraproduktivno" te da postoji rizik od štete po obje strane.

WTO je u tvrdio da su Airbus i američki Boeing dobili ilegalne subvencije u iznosu od više milijardi dolara.

Izvor iz SAD-a navodi da će pažnja sada biti usmjerena na Washington, čiji će američki trgovinski predstavnik iznijeti preliminarnu listu robe na koju će biti uvedene carine.

Na preliminarnoj listi proizvoda na koje se mogu uvesti carine može se naći roba od aviona Airbusa do helikoptera, vina, ručnih torbi i sira.

Prije uvođenja bilo kakvih sankcija, administracija WTO-a za rješavanje sporova mora usvojiti izvještaj arbitra i taj proces mogao bi potrajati između deset dana i četiri sedmice.

Njihov naredni sastanak zakazan je za 28. oktobar, ali bi Washington mogao da zahtijeva vanrednu sjednicu deset dana nakon objave izvještaja arbitra, što bi se najranije moglo dogoditi 12. oktobra.

Washington je od WTO tražio dozvolu da uvede carine na robu iz EU u vrijednosti do 11,2 milijarde dolara. Brisel traži uvođenje carina na američku robu u vrijednosti od oko deset milijardi dolara, o čemu WTO treba donijeti odluku početkom naredne godine.

XS
SM
MD
LG