Dostupni linkovi

Tesline dionice ispred General Motorsa


Tesla, ilustrativna fotografija
Tesla, ilustrativna fotografija

Dionice američkog proizvođača eletričnih automobila Tesla porasle su za sedamnaest posto u četvrtak, nakon što je kompanija iznenadila Wall Street ispunjavanjem obećanja izvršnog direktora Tesle, Elona Muska o profitu u trećem tromjesečju.

Ovim su dionice Tesle, čija je tržišna vrijednost iznosila pedeset i jednu milijardu dolara premašile i tržišnu vrijednost dionica kompanije General Motorsa od 51. milijarde, čime je postala najvrijednija američka automobilska kompanija.

Iz Tesle su kasno u srijedu izvjestili o dobiti, navodeći poboljšanja operativne učinkovitosti i smanjenja troškova proizvodnje i materijala.

Najmanje osam brokerskih kuća povećalo je ciljne cijene dionica Tesle, dok je prosječni rejting kompanije na Wall Streetu ostao "na čekanju", sa samo 11 od 34 analitičara koji su preporučili investitorima da kupe dionice.

Ova vijest o porastu tržišne vrijednosti jednog od najpopularnijih proizvođača električnih automobila dolazi u momentu početka proizvodnje auta u Kini i to ranije no što je planirano.

Iz kompanije su u srijedu saopštili investitorima da je nova Teslina "Gigafabrika" u Šangaju krenula sa testnom produkcijom ranije no što je planirano te da već prave "kompletne automobile. Kompanija planira također da najavi lokaciju za izgradnju "Gigafabrike" u Evropi krajem sljedeće godine, piše američki CNN.

Izvršni direktor kompanije, Elon Musk nedavno je na svom Twitteru najavio moguće širenje kompanije na "Slovačku, Hrvatsku, Srbiju i većinu istočne Evrope".

XS
SM
MD
LG