Dostupni linkovi

'Tesla auto u Srbiji, samo za dase'


Poznavaoci iz automobilskih krugova tvrde da se u Srbiji danas voze samo dva automobila Tesla
Poznavaoci iz automobilskih krugova tvrde da se u Srbiji danas voze samo dva automobila Tesla

Tesla, električni superautomobil, imao bi kupce ako ikada dođe u Srbiju, kažu sagovornici Radio Slobodna Evropa(RSE) Elon Mask, vlasnik tog američkog brenda, "zapalio" je javnost regiona kratkom objavom na društvenoj mreži da se nada da Tesla uskoro stiže u Slovačku, Hrvatsku i Srbiju.

"Najskuplji modeli najpre se prodaju na beogradskom Sajmu automobila. Ako za njih ima kupaca, sigurno bi bilo i za Teslu. To je kod nas i deo imidža jer glavni si dasa ako imaš Tesla automobil", kaže za RSE Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca i višestruki prvak Jugoslavije u automobilizmu.

Kako tvrde poznavaoci iz automobilskih krugova, mada o tome nema zvaničnih podataka, u Srbiji se danas voze samo dva automobila Tesla. Jedan primerak, od 700 konjskih snaga i ubrzanjem od 0 do 100 kilometara na sat za 3,3 sekunde, na ulicama Beograda prvi put je viđen 2017. godine na auto-testu u državi koja na svojim putevima danas ima samo 30 punjača za takve automobile i 148 registrovanih električnih vozila u celoj zemlji. Nezvanično, cena tih supermodernih četvorotočkaša u Evropi je od 40.000 evra pa na više.


Male su šanse, smatra Darko Gigić, urednik automobilskog magazina SAT Plus, da Tesla dođe u Srbiju u kojoj je prodaja električnih automobila počela tek pre godinu i po dana.

"Još uvek je naše tržište, kada su u pitanju luksuzna vozila, okrenuto dizelašima. Mislim da Elon Mask ne zna kakve su mogućnosti da ovde pokrene biznis. Koliko sam razumeo, on je u tvitu govorio da bi otvorio prodavnicu tamo gde je Nikola Tesla rođen i odakle je potekao. Znači da je Srbiju stavio u kontekst zajedno sa Hrvatskom", kaže Gigić.

Elon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla, u par objavljenih rečenica na svom profilu o otvaranju prodavnica te kompanije u Istočnoj Evropi od 2020. zajedno je pomenuo zemlje Evropske unije( EU) Slovačku i Hrvatsku u kojima, za razliku od Srbije, postoje subvencije za kupovinu električnih automobila.

Hrvatska, na primer, kao članica EU ima obavezu da instalira 2.000 punjača za elektroautomobile, za sada je postavila skoro trećinu, među kojima i jedan broj Tesla superpunjača. Zbog toga sagovornici RSE smatraju da je najveća mogućnost da se baš u Hrvatskoj otvori sledeći Tesla salon.

Nebojša Atanacković ipak veruje da Srbija ima šansu za dolazak Tesle, kompanije koja nosi ime jednog od najvećih svetskih naučnika poreklom sa ovog prostora, jer poseduje sirovinu od koje se prave baterije za njene moćne motore.

"Priča se kako ćemo proizvoditi litijum, tako da bi i tu možda mogao da bude njihov interes. Ali, sa druge strane, sigurno je da je jedan od motiva te kompanije da bude prisutna u zemlji Nikole Tesle", konstatuje Atanacković.


Generalno, budućnost električnih automobila u Srbiji, gde se retko sreću na putevima, nije baš svetla najpre zbog nedostatka infrastukture, državnih subvencija i beneficija za vlasnike kao što su jeftinija registracija, besplatan parking u centru grada ili dozvola za vožnju žutom trakom, kako je to u razvijenim zemljama.

Beograđani sa kojima je RSE razgovarao voleli bi da vide Tesla predstavništvo u Srbiji, ali taksisti Aleksandar i Miroslav ne veruju da će moći da kupe te automobile.

"Pa vozio bih ga, naravno. Ali ne znam koliko je njegovo punjenje, nisam razmišljao o tome", kaže Aleksandar, dok kolega Miroslav dodaje:

"Ma, skupo je to za nas. Možda će ga imati 10 odsto vozača ako je taj auto 30.000 ili 50.000 evra".

Prema podacima više auto-udruženja, prosečna starost vozila u Srbiji je 17 godina, koja se nakon tako duge eksploatacije u vozačkom svetu karakterišu kao krševi.

Elon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla
Elon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla

Uz prosečnu platu od 450 evra, najverovatnije će, ako i budu prodavani u Srbiji, Tesla superautomobili za najveći deo stanovništva biti nedostupni.

A kako ih je voziti, ispričao nam je novinar Darko Gigić, koji je Teslu probao na promociji u Španiji:

"Zvuk je sličan tramvaju, ali je ubrzanje fenomenalno. Ta brzina i uzbuđenje idu u paketu sa ogromnom masom automobila koja se u krivinama itekako oseća. Na pravcu je to tiha raketa, a u krivinama je kamionče".

Kompanija Tesla do zaključenja ovog teksta nije odgovorila na pitanja RSE u vezi sa mogućim dolaskom u Srbiju i njenim planovima za poslovanje u regionu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG