Dostupni linkovi

Grčka premješta migrante s ostrva u unutrašnjost zemlje


Izbjeglice preseljene sa ostrva u unutrašnjost Grčke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Izbjeglice preseljene sa ostrva u unutrašnjost Grčke

Vlasti u Grčkoj premjestili su u utorak više migranata u unutrašnjost zemlje u sklopu strategije za smanjenje izbjegličke populacije na udaljenim ostrvima nakon porasta dolazaka posljednjih mjeseci.

Oko 697 migranata i izbjeglica stiglo je u luku Elefsina kod Atine s ostrva Samos, rekli su zvaničnici. Ranije je sa otoka Lezbos stiglo 120 osoba, javio je Reuters.

Grčka se bori s najvećim porastom izbjegličkih i migrantskih tokova preko Egejskog mora iz Turske od 2015. godine, kada je više od milion migranata prešlo u Evropu, od kojih su mnogi stigli preko Grčke.

Izbjeglice stižu u blizinu Atine
Izbjeglice stižu u blizinu Atine

Ostrva koja su najbliža Turskoj bore se sa velikim prilivima izbjeglica - oko 33.700 osoba u pretrpanim kampovima, navodi UNHCR.

Krajem septembra žena i dijete su poginuli u požaru u šatoru u kampu na Lezbosu, dok je drugi požar u pretrpanom kampu u Samosu ovog mjeseca natjerao stotine ljudi na ulice.

"Naš fokus je bio uglavnom na Samosu, jer želimo da se tamo stvari smire", izjavio je Reutersu sekretar ministarstva za migracije Manos Logothetis.

Salwa Saleh iz Sirije sa deset dana starom bebom čeka da napusti Samos
Salwa Saleh iz Sirije sa deset dana starom bebom čeka da napusti Samos

U septembru je u Grčku stiglo više od 12.000 ljudi, što je najveći broj u posljednje tri i po godine.

Logothetis je rekao da će do ove sedmice Samos napustiti još 300 ljudi, a naredne sedmice do 2.000 sa svih udaljenih ostrva. Grčka ima za cilj da do kraja godine preseli do 20.000 osoba s ostrva.

Atina je najavila strožu migracijsku politiku za rješavanje krize, uključujući planove za deportovanje 10.000 osoba koji ne ispunjavaju uslove za azil do kraja sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG