Dostupni linkovi

Novi ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri predao akreditive


Susret Entonija Godfrija i Aleksandra Vučića, Beograd
Susret Entonija Godfrija i Aleksandra Vučića, Beograd

Novi ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri predao je akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je izrazio nadu da je obostrana želja da se odnosi dve zemlje vrate na nivo istinskog partnerstva, "kakvi su bili i kakvi treba da budu".

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnih izaslanika - ambasadora Ričarda Grenela i zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera - predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine.

Ambasador Godfri je, obrativši na srpskom jeziku, rekao da u ime predsednika Donalda Trampa, državnog sekretara Majka Pompea i naroda SAD prenosi predsedniku i svim građanima Srbije najbolje želje.

"SAD veoma cene prijateljstvo i lične veze - koje smo gradili duže od jednog veka - i koje povezuju naša dva naroda. Sada smo na početku jednog posebno važnog perioda tog prijateljstva. Kao ambasador, posvetiću se saradnji sa Vama i Vladom Srbije kako bismo pomogli Srbiji da ostvari svoj cilj evropskih integracija. Delimo vaše uverenje da Srbija ima potencijal da bude primer prosperiteta i mira u ovom regionu", rekao je novi ambasador SAD, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je konstatovao da je intenziviran politički dijalog Srbije i SAD, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište.

Godfri je rekao da predsednik Vučić i Srbija mogu da budu ponosni na ostvareni ekonomski napredak, koji potvrđuju i međunarodne finansijske institucije. On je dodao da SAD žele da pomognu taj ekonomski napredak, kao i regionalnu saradnju i bolje odnose na Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć u sprovođenju neophodnih reformi. On je naglasio da je Srbija čvrsto na evropskom putu, ali da u isto vreme ostaje nezavisna zemlja, samostalna u odlučivanju.

Iako za sada nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je bio zadovoljan prilikom da razmeni mišljenja sa obojicom specijalnih izaslanika, kao i da Srbija ceni podršku u nalaženju kompromisnog, obostrano prihvatljivog i održivog rešenja, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG