Dostupni linkovi

Boro Kontić o knjizi Nenada Pejića: 'Nikad bolje knjige, nikad gore stanje u praksi'


Ilustracija sa promocije knjige "Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba" autora Nenada Pejića u Sarajevu, 16. augusta

U Pogorici je u srijedu održana promocija knjige “Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba-Iluzija o nevinosti” čiji je autor novinar i dugogodišnji urednik Radija Slobodna Evropa (RSE) Nenad Pejić.

“Pejićeva knjiga nije jedina knjiga o novinarstvu, ali nikad nijesmo imali bolje knjige o oblasti novinarstva i nikad gore stanje u praksi”, ocijenio je na promociji Boro Kontić, novinar i direktor Mediacentra Sarajevo.

Boro Kontić sa Nenadom Pejićem na promociji knjige u Sarajevu
Boro Kontić sa Nenadom Pejićem na promociji knjige u Sarajevu

“Mislim da pravo profesionalno novinarstvo koje vrednuje činjenice, koje ima balans, koje provjerava svaku činjenicu, dobija na snazi. Jer u trenutku kad se nešto desi svaki čovjek poseže za onim medijem koji će mu dati pravu informaciju”, kazao je Kontić govoreći o izazovima sa kojima se mediji danas sučavaju.

Građanski i politički aktivista Rade Bojović je ocijenio da je Pejićeva knjiga sabrala pedeset svijetlih novinarskih primjera iz ratnih i konfliktnih vremena.

“Profesija neupitno traži da branite sebe od drugoga dok novinarski kodeks traži da branite drugoga od sebe. Sama ta činjenica govori koliko je teško biti profesionalni novinar i u ratu i mimo rata. I danas u ovom vremenu”, ocijenio je Bojović.

Knjiga donosi brojne primjere iz vlastitog novinarskog iskustva Nenada Pejića ali iskustva reprortera Radija Slobodna Evropa iz mnogih zemalja sa kojima je Pejić u radu sarađivao.

Govoreći o novinarstvu i izazovima sa kojima se danas suočava, u vremenu modernih tehnologija, Pejić je na promociji svoje knjige u Podgorici ocijenio:

“Osobno mislim da se nalazimo u vremenu, nekoj vrsti situacije, u kojoj će novinari vrlo brzo morati da se odrede šta žele od svoje profesije. Bojim se da je to profesija koja je u padu već dosta dugo vremena i to ne samo na Balkanu nego i u svijetu, u Americi”, kazao je Pejić.

XS
SM
MD
LG