Dostupni linkovi

Nenad Pejić: Industrijom istine protiv industrije lažnih vijesti


Knjiga "Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba" autora Nenada Pejića promovirana je u Sarajevu, 16. augusta.
Knjiga "Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba" autora Nenada Pejića promovirana je u Sarajevu, 16. augusta.

Knjiga "Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba – Iluzija o nevinosti" autora Nenada Pejića, dugogodišnjeg direktora Radija Slobodna Evropa, promovirana u Sarajevu 16. augusta, nastala je iz potrebe autora da ispriča vlastito iskustvo, ali i priče i iskustva reportera Radija Slobodna Evropa iz različitih zemalja s kojima je u svojoj bogatoj karijeri radio.

U ovoj knjizi podijeljenoj u šest cjelina autor kroz primjere novinara i situacija u kojima su se našli nudi lekcije o tome kako izvještavati tokom kriza, sukoba, i to u različitim dijelovima svijeta.​

Nenad Pejić, bh. novinar i dugogodišnji direktor Radija Slobodna Evropa
Nenad Pejić, bh. novinar i dugogodišnji direktor Radija Slobodna Evropa

"Bio sam rukovodilac na Radiju Slobodna Evropa 17 godina, mimo redakcije na južnoslavenskim jezicima, i imao sam prilike da se susrećem s ljudima i njihovim dilemama svakodnevno. Kako da nešto urade, kako da se od nečeg odbrane... Bilo mi je šteta da te priče ne ostavim na papir i da ne usporedim njihova iskustva s nekim drugim medijima u svijetu", kazao je Pejić na promociji knjige, na kojoj su osim autora govorili kolege novinari iz različitih generacija.

Dugogodišnji novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, jedan od promotora knjige, smatra da je knjiga korisna za mlade generacije novinara jer može poslužiti kao udžbenik.

'Knjiga je koncipirana kao udžbenik i složena priča o svijetu.'
- Boro Kontić​

"Knjiga je izuzetno korisna, zvučat će starački, ali korisna je za mlade generacije, za generacije koje dolaze. Za našu generaciju je korisna da se prisjetimo. Bio sam iznenađen vlastitom količinom emocija i sentimenata čitajući knjigu i podsjećajući se na neke stvari za koje sam mislio da sam ih zaboravio."

Koncipirana kao udžbenik i složena priča o svijetu, kako je kazao Boro Kontić, novinar i direktor Media Centra u Sarajevu, knjiga ima misiju da pomogne novinarima da budu bolji i izvještavaju na najbolji način.

Urednik BIRN-a Denis Džidić smatra da bi knjiga bila izvanredna i da je samo ograničena isključivo na iskustva novinara i njihovih promišljanja.

Promotori knjige bili su Boro Kontić, Zlatko Dizdarević i Denis Džidić
Promotori knjige bili su Boro Kontić, Zlatko Dizdarević i Denis Džidić

​"Ona, osim ovoga, posebno ima značaj za mene kao novinara s tim da se ona dovodi u vezu i s teorijom novinarstva. Moje iskustvo u novinarstvu u BiH jeste da postoji manjak mentorstva. Novinari koji su postigli mnogo, koji su imali ogromne karijere, nisu toliko prisutni kod nas u svakodnevnim medijima. I zato je značajno da postoje knjige, ovakve knjige i ovakvi prostori i ovakvi događaji, da se mlađim ljudima zaista prenesu iskustva, ne samo iz BiH već šire, iako su prema mom mišljenju za nas ovdje najznačajnija iskustva upravo odavde."

Primjeri hrabrosti

Knjigu otvara priča o američkom novinaru Seymouru Hirschu koji je 1969. godine napisao priču o zločinu američkih vojnika, odnosno o ubijanju i silovanju vijetnamskih civila u selu Mai Lai. Autor ovu priču dovodi u paralelu s onim što se dešavalo u BiH na početku rata 1992. godine, kada prepričava napad na tadašnju zgradu Radio-televizije Sarajevo i vlastitu nemogućnost da nešto promijeni. Ili čak prihvati šta se zapravo događa.​

"U Bosni i Hercegovini, u aprilu 1992-e godine, ja nisam bio u poziciji da izvještavam o nekoj sličnoj priči iako ih je Bosna tada bila puna. Seymour je bio reporter dok sam ja bio glavni i odgovorni urednik. Glavni urednici ne pišu novinarske izvještaje. Ali Seymour Hirsch i ja imamo nešto zajed­ničko. Mi smo obojica, gotovo religijski vjerovali i slijedili, principe profesionalnog novinarstva. Moj američki kolega je dobio svoju bitku, ja sam svoju izgubio.

(...)

Čudno je kako čov­jek odbije da prihvati istinu da je postao cilj. I da to ne odbije, ništa ne može promijeniti. Svi oni koji su prošli kroz bilo kakav rat razumjet će os­jećaj nemoći i beznađa."

Osim ove u knjizi su opisani slučajevi novinara u Afganistanu koji je razotkrio veliku priču, ali je strahujući da svoj život morao pronaći način da je objavi i ostane siguran, i mnoga druga iskustva o tome kako da novinar zaštiti i sebe i svoj izvor za koje autor kaže da su važne jer potvrđuju da je istina uvijek vrijedna da bude objavljena.

"Ja bih volio da mlađe kolege pročitaju ovu knjigu jer tu ima savjeta kako riješiti dileme i objaviti informaciju", rekao je Pejić.

'Nova realnost' i opasnost od lažnih vijesti

Knjiga, prema mišljenu promotora, osvjetljava važnost tačne i provjerene informacije u vrijeme kad novinarstvo doživljava promjene i gdje se ne provjeravaju izvori, činjenice, ne traži se drugo mišljenje.

'Nema načina da se jednoj industriji suprotstavi osim drugom industrijom, u ovom slučaju industrijom istine i informacije.'
- Nenad Pejić​

"Mi danas imamo situaciju u kojoj je do te mjere nebitno šta je smisao informacije, odnosno medija kakav je bio nekada. Danas je smisao medija da se neko podigne ili da se neko sruši. I pritom je zanat nebitan", kazao je Zlatko Dizdarević.

S tim u vezi je i problem lažnih vijesti, za koje autor knjige kaže da ih vidi ne kao lažne vijesti, već kao industriju lažnih vijesti protiv koje se moguće boriti jedino industrijom istine.

"Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba – Iluzija o nevinosti", prema riječima promotora, jeste knjiga koja se kladi na to da će ipak nakon perioda u kojem se ne cijeni istina, niti se za njom traga, doći vrijeme profesionalnih i nezavisnih medija koji vjeruju u svoju misiju informiranja ljudi.

"Nema načina da se jednoj industriji suprotstavi osim drugom industrijom, u ovom slučaju industrijom istine i informacije. Novinarstvo će morati da donese jednu odluku koja će se svoditi na sljedeće pitanje – da li je novinarstvo danas u vremenu, u situaciji da će morati stati u odbranu, ne društva, ne političkog sistema, ne političkih individua, nego u odbranu vrijednosti za koje se moderno društvo zalaže, što znači civilno društvo, demokratija, ljudska prava itd. To znači više aktivnosti u promoviranju činjenica i istina", zaključio je autor knjige Nenad Pejić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG