Dostupni linkovi

Abdiđiku: Ne prihvatamo ucene o budućoj Vladi Kosova


Ljumir Abdiđiku
Ljumir Abdiđiku

Demokratski savez Kosova (DSK) ispoštovaće Ustav Kosova, ali neće prihvatiti ničija uslovljavanja, izjavio je član radne grupe ove stranke Ljumir Abdiđiku.

Time je odgovorio na pitanje novinara da li se DSK slaže sa stavom koji je Samoopredeljenje zauzelo o pitanju učešća vodeće stranke srpske manjine na Kosovu, Srpske liste, u budućoj Vladi Kosova.

Kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izneo je stav da obaveza o učešću predstavnika Srba u Vladi Kosova, ne znači učešće bilo koje partije, već predstavnika Srba.

Radne grupe DSK-a i pokreta Samoopredeljenje su održali danas drugi sastanak o budućoj vlasti na Kosovu.

Ove dve partije, sa razlikom od manje od jednog procenta glasova u korist Samoopredeljenja, pobednice su vanrednih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra.

Abdiđiku je saopštio da je sastanak protekao u pozitivnom duhu, te da se radilo na približavanju stavova dve stranke.

Takođe je, dodao je, utvrđena agenda sastanaka za naredne dve nedelje tokom kojih će biti reči o ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu, vladavini prava i spoljnoj politici Kosova.

Kazao je i da je danas bilo reči i o formatu buduće Vlade Kosova, koja će imati 12 ministarstava, umesto dosadašnjih 21.

Naveo je da će se, primera radi, tri ministarstva, spoljnih poslova, evropskih integracija i dijaspore, integrisati u jedno ministarstvo.

O konačnom političkom sporazumu i članovima buduće Vlade Kosova, rekao je Abdiđiku, razgovaraće se nakon potvrđivanja konačnih izbornih rezultata.

XS
SM
MD
LG