Dostupni linkovi

Šarović uputio Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje 'Malog Šengena'


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović uputio je danas Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje takozvanog „Malog Šengena“, zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijelom regionu, prenosi agencija Fena.

Riječ je o deklaraciji koju su nedavno pokrenule tri zemlje (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija), pozivajući i ostale zemlje regiona da im se pridruže, a čiji je cilj uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine - CEFTA za sve zemlje zapadnog Balkana, najdalje do 2021.godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inicijativa između ostalog predviđa mogućnost prelaska granica sa ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regiona.

Takođe, omogućit će se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 miliona sati, navodi se u saopćenju.

Stav ministra Šarovića je da Vijeće ministara BiH treba da podrži ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu daće njeno stupanje na snagu snažno uticati na ekonomski rast svih zemalja regiona.

XS
SM
MD
LG