Dostupni linkovi

Avramopoulos: Hrvatska da nastavi visoku razinu nadzora vanjskih granica


Europski povjerenik za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Dimitris Avramopoulos
Europski povjerenik za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Dimitris Avramopoulos

Dan nakon što je Europska komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila tehničke uvjete za pristupanje šengenskom prostoru, u Zagreb je stigao europski povjerenik za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Nakon razgovora sa premijerom Andrejem Plenkovićem poručio je da je hrvatski ulazak u Schengen u interesu Europe, ali i susjednih zemalja.

Europski povjerenik za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos poručio je nakon susreta sa premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem da Hrvatska dobro obavlja posao čuvanja vanjske granice Europske unije, da tako treba nastaviti i da će u tome i dalje imati europsku pomoć.

„Hrvatska mora nastaviti visoku razinu nadzora svojih vanjskih granica, pogotovo na granici sa Bosnom i Hercegovinom. To je važno pitanje i ja sam pružio uvjeravanja premijeru Plenkoviću i ministru Božinoviću da ćemo nastaviti blisku suradnju s Hrvatskom kako bi osigurali da njihov napor nastavi davati rezultate,“ kazao je europski povjerenik.

Ulazak Hrvatske u schengenski sustav, ali također i Rumunjske i Bugarske sve je važniji, upravo u kontekstu migratornih i sigurnosnih izazova s kojima se suočavamo, kazao je europski povjerenik podupirući iz tog razloga hrvatski ulazak u schengenski sustav.

„Snaga Schengena u velikoj mjeri ovisi o njegovoj inkluzivnosti. Sa Hrvatskom u Schengenu bili bismo spremniji suočiti se s tim izazovima, a Hrvatska bi pridonijela daljem jačanju schengenskog prostora i osigurala da vanjske granice Europske unije budu bolje upravljane i – što je najvažnije – bolje čuvane,“ naglasio je Avramopoulos.

On je dodao da je više nego uvjeren da će Hrvatska uskoro postati dio Schengena.

„Takav je razvoj događanja u interesu Hrvatske, u interesu svih susjednih zemalja, ovog susjedstva i same Europe, iz razloga što sam ih naveo. I ja se nadam to skoro doživjeti,“ zaključio je povjerenik Avramopoulos.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Hrvatska nastaviti sa jačanjem svojih kapaciteta zaštite vanjske granice Europske unije, a da je u kontekstu migrantske krize u Bosni i Hercegovini u Hrvatskoj zabilježen porast broja ilegalnih migranata od 217 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

„Međutim, hrvatska policija, sve naše službe i sve linije rada su angažirane, tako da što se tiče naše granice i vanjske granice Europske unije – nema nikakve bojazni. Ali mi moramo ići prema traženju održivog rješenja, a doprinos tome je uključenost svih, o čemu je malo prije govorio povjerenik,“ kazao je Božinović.

Zaustavni punkt za migrante
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

On je upozorio da se u vezi migrantske krize u BiH najviše priča o Unsko-sanskom kantonu, dok malo tko priča o izvoru problema – istočnoj granici BiH sa Srbijom.

„Kroz koju i danas po svjedočenjima bosansko-hercegovačkih dužnosnika više-manje bez ikakve kontrole i dalje ulaze migranti. Tako da je pitanje jačanja graničnih službi, prije svega granične policije BiH čini mi se u ovome trenutku jedini način kako bi se taj pritisak smanjio,“ poručio je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Europska komisija u utorak je prihvatila izvješće o hrvatskom ispunjavanju tehničkih uvjeta za ulazak u schengenski prostor.

Za sam ulazak potrebna je suglasnost svih država članica Europske unije. Slovenija već dulje vrijeme najavljuje da će blokirati hrvatski ulazak u Schengen dok Hrvatska ne pristane na odluku arbitraže o granici, iz koje je Hrvatska izišla.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u utorak da bilo kakva akcija koja bi podrazumijevala neku vrstu blokade „nije dobrodošla“.

XS
SM
MD
LG