Dostupni linkovi

Fabrici: EU ostaje posvećena Zapadnom Balkanu 


Sem Fabrci, šef Delegacije EU u Srbiji
Sem Fabrci, šef Delegacije EU u Srbiji

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da Unija ostaje posvećena Zapadnom Balkanu i da nastavlja da pomaže Srbiji i celom regionu na putu ka članstvu, prenosi agencija Beta.

U kratkoj video poruci povodom prošlonedeljnog samita EU, Fabrici je izrazio žaljenje što nije postignuta neophodna saglasnost svih članica da se otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom čiji su građani razočarani i frustrirani jer smatraju da su ispunili ono što se od njih tražilo.

Dodajući da je razočarenje i frustraciju tom odlukom uočio i u Srbiji, Fabrici je naglasio da ne treba dopustiti da razočarenje, koje i sam deli, prevlada i da se izgubi fokus.

"EU je posvećena Zapadnom Balkanu. To je ključno područje za nas", rekao je Fabrici.

On je podsetio da će iduće godine, u maju, u Zagrebu bitu održan novi samit EU i da je Savet EU odlučio da se narednih meseci ponovo razgovara o proširenju.

"Nema vremena za gubljenje. EU je prvi donor, prvi ulagač i prvi trgovinski partner za Srbiju i za čitav region Zapadnog Balkana i ona ostaje najbolja šansa i Srbiji i regionu za izgradnju prosperitetnijeg i sigurnijeg društva", rekao je Fabrici.

XS
SM
MD
LG