Dostupni linkovi

Predstavnički dom Kongresa usvojio rezoluciju o braći Bitići


Sahrana posmrtnih ostataka braće Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija 2001. godine
Sahrana posmrtnih ostataka braće Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija 2001. godine

Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu po prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilija, Agrona i Mehmeta.

Rezoluciju broj 32, koju sada treba da usvoji Senat, u aprilu ove godine ponovo je podneo kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula, javlja Glas Amerike.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Srbija bi, prema rezoluciji, rešenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje veruju da su odgovorni za taj zločin.

"Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti", ukazuje se u tekstu dokumenta.

Navodi se da Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu, a takođe je i visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je predsednik ujedno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U reakciji na usvajanje rezolucije porodica ubijene braće Bitići zahvalila se na angažmanu američkim kongresmenima Eliotu Engelu i Liju Zeldinu, a sada i čitavom Predstavničkom domu, zbog činjenice da im "daju snagu, koja im je neophodna da nastave da se bore za pravdu" .

"Nadamo se da će specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel čuti ove glasove i u svom radu postaviti kao prioritet slučaj braće Bitići i pravdu za žrtve ratnih žločina. Kongres je danas pokazao da se žrtve ne mogu ignorisati", piše između ostalog, u saopštenju porodice Bitići.

Goran Radosavljević Guri
Goran Radosavljević Guri

Iljir Bitići je nekoliko puta u svojim javnim nastupima isticao da je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobio informacije, prema kojima je za ubistvo njegova tri brata odgovoran nekadašnji visoki policijski funkcioner Goran Radosavljević Guri – danas član Vučićeve vladajuće Srpske napredne stranke.​

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je usvajanje rezolucije u slučaju "Bitići".

„To omogućava da se pitanje potisne na najviše nivoe SAD-a, ali takođe pokazuje da, kada je Kosovo u pitanju, SAD je jedno, bez partijskih razlika“, istakao je Tači u objavi na Fejsbuku. Dodao je da je rezolucija ohrabrenje i za Kosovo da nastavi da traži pravdu za sve žrtve srpskog režima na Kosovu, a da će se i pravda za braću Bitići konačno uspostaviti.

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku objavila je na Tviteru da je Kongres usvojio rezoluciju kojom "izražava nezadovoljstvo načinom na koji se Aleksandar Vučić bavi tim slučajem".

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine, prenosi Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG