Dostupni linkovi

Vučić: Srbija 'Folksvagenu' ponudila više nego druge zemlje


Nemački ministar privrede u poseti Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Nemački ministar privrede u poseti Srbiji

Srbija je kompaniji “Folksvagen” za otvaranje fabrike ponudila mnogo više nego druge zemlje, a da li ćemo imati šansu, to je na kompaniji “Folksvagen” da odluči, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa ministrom privrede i energetike Nemačke Peterom Altmajerom u Beogradu.

“Mi smo ponudili mnogo više u smislu podstreka za dolazak, subvencija, sve što drugi ponude, mi ćemo da ponudimo mnogo više. Borićemo se, ali ćemo sportski da prihvatimo rezultat kakav god da bude”, rekao je Vučić na konferenciji za medije u Palati “Srbija”, gde se sastao sa Altmajerom.

Altmajerova poseta Beogradu dešava se istog dana kada je predstavništvo nemačke automobilske kompanije „Folksvagen“ saopštilo da ne traži alternativne lokacije za izgradnju nove fabrike automobila u Turskoj.

Dan ranije predsednik Srbije je izjavio da će ponovo pokušati da dovede Folksvagen u Srbiju i da će o tome razgovarati sa Altmajerom u Beogradu.

„'Nagrabusio' je Altmajer koliko ću da ga gnjavim oko ‘Folksvagena’“, poručio je Vučić.

Altmajer: Nemačka razočarana odlukom o Severnoj Makedoniji i Albaniji

"Svi u Nemačkoj smo bili razočarani, jer nije dato zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom", rekao je na konferenciji za štampu Peter Altmajer u Beogradu.

On je naglasio da bi Severna Makedonija i Albanija otpočele pregovore da se ta odluka na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije (EU) donosi većinom glasova, ali je za to bila potrebna jednoglasna odluka.

“Nadam se da će narednih meseci ta odluka biti drugačija. Bundestag je nedavno glasao za otvaranje tih pregovora”, rekao je Altmajer.

Vučić: Nije sve do nas

Upitan da prokomentariše to što nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, predsednik Srbije je rekao da nije iznenađen takvom odlukom, ali da je “za nas najvažnije da znamo da možemo da promenimo svoju zemlju”.

“Altmajer je pokazao da podržava evropski put Srbije, ali moramo da razumemo da nije sve do nas”, rekao je Vučić.

Peter Altmajer i Aleksandar Vučić
Peter Altmajer i Aleksandar Vučić

Komentarišući pregovore sa Prištinom, koji su u zastoju od kraja prošle godine, Vučić je kazao da je razgovor neophodan.

“Treba da razgovaramo i pokušamo da postignemo kompromis s Prištinom ako možemo. Ako ne, use i u svoje kljuse. Ali da se pravimo da je zamrznuti konflikt dobro rešenje – ne zaboravite da njega neko uvek može da ‘odmrzne’ i da pravi probleme. A treba zapamtiti da strane firme neće doći tamo gde je nestabilno”, rekao je Vučić.

Potpisana dva sporazuma

Predstavnici nemačke i srpske delegacije u Palati “Srbija” potpisali su Ugovor o dodeli sredstava za podsticaj između nemačke kompanije “Broze” i Ministarstva privrede, kao i Memorandum o razumevanju u cilju postizanja strateškog partnerstva u oblasti dualnog obrazovanja između firme “MTU” i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Vučić je ocenio da sporazum sa kompanijom “Broze”, koji je potpisao ministar privrede Srbije Goran Knežević, predstavlja “najvažniji papir”, jer će u Pančevu biti otvorena fabrika elektromotora za upravljače.

“Ta fabrika će zaposliti 1.100 ljudi, od toga je 460 visokoobrazovanih, uglavnom inženjera. To znači posao, to znači život ne samo za Pančevo, već i za ceo Južni Banat”, rekao je Vučić.

Nemački ministar Altmajer je ocenio da je saradnja između Srbije i Nemačke poslednjih godina napredovala.

“Šanse za razvoj vaše zemlje se iskorišćavaju”, kazao je Altmajer.

On je dodao da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Nemačke iznosi 4,7 milijardi evra.

XS
SM
MD
LG